Linkovi

Bush: Od Teherana očekujemo da se ne upliće u Irak (25/4/03) - 2003-04-25


Predsjednik Bush izrazio je nadu da se Iran neće uplitati u zbivanja u iraku, te da neće pokušati utjecati na iračko većinsko šiitsko stanovništvo. Predsjednik je dodao da će Sjedinjene Države će učiniti sve što mogu da bi potaknule Teheran na suradnju.

Predsjednik je rekao da Sjedinjene Države pokušavaju uvjeriti Iran da se ne upliće u Irak.

"Nadamo se da će Iran dozvoliti Iraku da razvije stabilno i mirno društvo. Takvu smo poruku uputili i Irancima," rekao je.

Tijekom intervjua za televizijsku mrežu NBC, predsjednik Bush je kazao da je o toj temi razgovarao i s drugim svjetskim čelnicima. Upitan hoće li se Iran sučeliti s vojnom akcijom, ukoliko ne bude surađivao s Washingtonom, predsjednik je odgovorio:" Ne. Od Iranaca očekujemo suradnju i radit ćemo sa svijetom kako bismo ih potakli da surađuju s nama."

Administracija predsjednika Busha upotrijebila je - s određenom mjerom uspjeha - sličan pristup prema Siriji, za koju je Washington sumnjao da bi mogla postati utočište za vođe svrgnutog režima Saddama Husseina.

Predsjednik Bush je isto tako izjavio da Sjedinjene Države neće nametati vladu iračkom narodu, no upozorio je da će iračko čelništvo morati biti demokratsko. U jučerašnjem govoru u saveznoj državi Ohio, predsjednik je rekao da američka misija u Iraku neće biti dovršena sve dok se ne otkrije istina o mogućem iračkom oružju za masovno uništavanje. Ranije je predsjednik u Ohiu održao još jedan govor, u kojem je pokušao zadobiti podršku javnosti za njegov plan za poticanje gospodarskog rasta.

XS
SM
MD
LG