Linkovi

Starčević: Usporavanje privatizacije problem za priključivanje EU (25/4/03) - 2003-04-25


Tri mjeseca nakon afere Sunčani Hvar, koja je zaustavila prodaju tvrki u državnom vlasništvu, Hrvatska nastavlja proces privatizacije.

Otvaranjem natječaja za prodaju četiri turistička i tri poljoprivredna poduzeća, vinariju Iločki Podrumi i Željezaru Split nastavlja se privatizacija tvrtki u državnom vlasništvu. "To će biti prvi test na kojem ce novi Upravni odbor imati priliku pokazati spremnost da nadoknadi tri mjeseca, koliko se kasni s realizacijom plana privatizacije," kazao je za Glas Amerike Krešimir Starčević. Vršitelj dužnosti predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju pozvat će petoricu ministara koji sjede u Upravnom odboru HFP-a da ožive zaustavljenu privatizaciju ili da odustanu od vladinog plana da do kraja iduće godine ponude na prodaju sve tvrtke u državnom vlasništvu.

"Ako se Upravni odbor složi da se sastajemo svaki tjedan, da raspisujemo nove natječaje i odlučujemo o pristiglim ponudama možemo uhvatiti tempo," kaže Starčević, dodajući da u suprotnom neće biti moguće realizirati vladin plan o ponudi za prodaju svih 1.059 tvrtki u državnom vlasništvu do sredine 2004.

Privatizacija je zaustavljena sredinom siječnja kada je nakon svađe koalicijskih partnera Vlada poništila odluku o prodaji hotelskog kompleksa Sunčani Hvar slovenskim Termama Čatež i raspustila Upravni odbor Fonda.

"To je bio loš signal investitorima, koji nisu mogli ne primijetiti da mi ni sami nismo sigurni želimo li ili ne želimo privatizirati...Vidjet ćemo narednih mjeseci kad ponovo krenemo s privatizacijskim procesom kolika je šteta. Da smo porušili malo vlastiti ugled i uništili ono što smo tri godine gradili jesmo. To je sigurno i vidi se po malom interesu za otvorene natječaje. Zvučnih imena velikih hotelskih lanaca i tour-operatora nažalost nije bilo ni do sada dovoljno, a sada ih ima još manje," kaže Starčević.

Privatizacija državnog porfelja u okviru ekonomskih reformi jedan je od važnih preduvjeta za početak pregovora o priključenju EU koje u Hrvatskoj očekuju 2006.

"To što je privatizacija usporena svakako je problem za nas i naše želje za priključivanje ne samo EU, nego bilo kakvim modernim integracijama, ekonomskim, političkim, bilo kojim drugim. Sve delegacije koje dođu u Hrvatsku, od MMF-a, promatrača EZ-a, EBRD-a, pitaju do kuda smo stigli s privatizacijom. To je podatak koji sve zanima i svi su suglasni da državno sudjelovanje u gospodarstvu treba svesti na što manji postotak," kaže Starčević.

XS
SM
MD
LG