Linkovi

Pokušaji krađe iračkih deviza brzo otkriveni; istraga u tijeku (26/4/03) - 2003-04-25


Američki tisak izvještava o epizodi iz post-ratnog Iraka koja bi možda mogla postati predmetom nekog akcijskog hollywoodskog filma ili pak komedije. U vladinim zgradama u Bagdadu te privatnim vilama Saddamovih doglavnika, u prošla dva tjedna pronađeno je oko 780 milijuna dolara. Kako izvješćuje američki dnevni tisak, nekoliko američkih vojnika palo je u napast, pa su pokušali ukrasti nešto više od 12 milijuna dolara od te svote.

Počinitelji su međutim otkriveni nakon nekoliko sati, povučeni su sa svojih dužnosti i protiv njih se vodi istraga. Prijeti im čitav spektar kazni – od pismenog ukora u njihovom vojnom dosjeu pa do vojnog suda. Dnevnik Washington Post objavljuje članak jednog od svojih ratnih dopisnika koji opisuje što se zapravo dogodilo.

Prijavili 47, sakrili 3 sanduka puna novca

U jednoj od Saddamovih palača, prije tjedan dana, otkrivena je velika količina gotovine - stotine milijuna dolara, u aluminijskim sanducima s natpisom “Banka Jordana”. No, ubrzo je otkriveno da je od toga 12 milijuna i 300 tisuća dolara na nepoznat način – nestalo. “Vojnici iz jedne inžinjerske postrojbe, njih šestorica, koji su pronašli novac, prijavili su 47 sanduka, dok su tri sanduka pokušali sakriti” – piše Washington Post.

Sanduke su odnijeli do obližnjeg ribnjaka te ih bacili u njega, planirajući se poslije vratiti i uzeti novac. No, kako je bazen bio razmjerno plitak, sanduci su brzo otkriveni. Kad su vidjeli da nedostaju milijuni dolara, časnici su postrojili vojnike – piše New York Times – i apelirali na njihov osjećaj časti.

“Da bi došli tu gdje jesmo, podnijeli smo žrtve. Osam pripadnika naše postrojbe je poginulo, više ih je ranjeno. Krađom iračke imovine počinitelji bacaju ljagu na naše suborce, koji su poginuli” – ovako je glasila poruka vojnicima koji su bili u izravnom kontaktu s velikim količinama gotovine u predsjedničkim palačama i u vladinim ministarstvima u Bagdadu.

Svi optuženi suradjuju s istragom

Nakon ovog prijavljeno je i nekoliko drugih sličnih incidenata, a u par navrata počinitelji su i sami vratili otuđeno. Kako piše dnevnik Chicago Tribune, niti jedan od vojnika još nije službeno optužen, no svi surađuju s istragom, povučeni su sa svojih dužnosti, a vojska je promijenila način na koji se pretrasaju vladine zgrade u kojima su možda uskladištene devize. Takvim je pretresima od sada u pravilu nazočan i jedan viši časnik.

New York Times podsjeća da su slične epizode “potrage za ratnim blagom” predmet česte filmske obrade. Prije četiri godine s uspjehom s prikazivala komedija “Tri kralja” s Georgeom Clooneyem – o fikcijskoj epizodi krađe iračkog plijena u Zaljevskom ratu 1991. godine. Sedamdesetih godina bio je popularan film “Kellyjevi junaci” – s Clintom Eastwoodom i Donaldom Sutherlandom, o sličnoj epizodi iz drugog svjetskog rata.

Ti filmovi zbog dramskog efekta završavaju u pravilu uspjehom simpatičnih lopova u vojnim uniformama. Međutim, barem kada je u pitanju Treća pješačka divizija američke vojske, krađa ne prolazi nekažnjeno, a novac se vraća. “U ovom trenutku, novac pronađen u Saddamovim palačama je na privremenom čuvanju američke vojske. Njegova krađa smatra se krađom vladine imovine. Međutim, u konačnici, pronađena gotovina smatra se vlasništvom iračkog naroda. Kao i nafta i umjetnine, i novac će u potpunosti biti vraćen iračkom narodu” – izjavio je Washington Postu glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američkih oružanih snaga.

XS
SM
MD
LG