Linkovi

14 milijuna dolara za informatizaciju hrvatskog pravosuđa (26/4/03) - 2003-04-25


Hrvatska počinje s informatizacijom pravosuđa, jednim od ključnih preduvjeta za predpristupne pregovore za ulazak u EU. Projekt vrijedan 14 milijuna dolara finaciraju Svjetska banka za obnovu i razvoj, Agencija američke vlade za medjunarodni razvoj (USAID)i Evropska komisija.

Sudovi u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Splitu i Varazdinu prvi su čiji suci odluke ubuduće neće diktirati zapisničarkama u pisaće strojeve. Informatizacija trgovačkih, općih i županijskih sudova u tih pet gradova zajednički je projekt Ministarastva pravosuđa, Svjetske banke, USAID-a i EK. Odabrani su jer imaju najviše neriješenih predmeta i nerealiziranih sudskih odluka.

Projekt će se financirati s 5 milijuna dolara, ranije odobrenog zajma Svjetske banke, donacijom Agencije američke vlade za međunarodni razvoj u iznosu od 1.250.000 dolara, a EK u projektu sudjeluje sa šest i pol milijuna dolara odobrenih CARDS programom.

Zamjenik ministrice pravosuđa Miljenko Kovač kazao je da bi se prema zajedničkom planu do kraja iduće godine u tim sudovima nabavili kompjuteri i oprema za umrežavanje te završili prijenos podataka u informaticki sustav i obuka sudaca i sudskih namještenika. "Kad taj sustav profunkcionira, puno brže će se obavljati svi administrativni poslovi u sudovima. Sada se još sve radi ručno i suci su opterećeni administracijom. Ali kada se evidencije prenesu u informatički sustav posao će se, u usporedbi s ovim sada, obavljati svemirskom brzinom. To ce biti bitan doprinos smanjenju zaostaka jer će suci i sudski službenici imati više vremena raditi svoj posao," rekao je Kovač za Glas Amerike.

Hrvatska se nada da će do početka predpristupnih pregovora o pridruživanju EU najvećim dijelom provesti reformu pravosuđa trenutno zagušenog s oko milijun i tristo neriješenih slčajeva. U potpunosti efikasno pravosuđe namjerava se uspostaviti 2007. kada se očekuje ulazak u Uniju. "To je naš cilj i vjerujemo da ćemo ga ostvariti", kazao je zamjenik ministrice pravosuđa.

XS
SM
MD
LG