Linkovi

Izgradnja budućnosti Iraka (26/4/03) - 2003-04-25


Sada, nakon što je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama eliminirala brutalni režim iračkog diktatora Sadama Huseina, treba pružiti pomoć iračkim građanima u definiranju njihove budućnosti. Prijelazna uprava, sastavljena od koalicijskih čelnika, nadzire ovaj proces. Zamjenik privremenog upravitelja, britanski general Tim Cross, izjavio je da krajnji cilj, a to je sloboda iračkih građana, čini isplativim poteškoće kroz koje tek treba proći.

“Dobro smo započeli. Radi se o putu. Mislim da treba biti iskren – ovo neće biti lako. Činit ćemo greške. No, slušat ćemo iračke građane,” istaknuo je general Cross.

Dio Iračana je već pokazao oduševljenje novostečenom slobodom, izlazeći na demonstracije u kojima traže da se koalicija povuče iz Iraka. Međutim, kako je to rekao čelnik prijelazne uprave, umirovljeni američki general James Garner, prosvjedi neće omesti koaliciju.

“Mogućnost da se prosvjeduje i izražava neslaganje predstavlja prvi korak u demokratskom procesu. Zasigurno ne mislim da to predstavlja stajalište većine. Mislim da je većina vrlo čvrsta. Mislim da je većina bila vrlo sigurna. Većina se još uvijek pomalo plaši. Mislim da će, kako se budu sve više oslobađali, pokazivati više naklonosti prema Sjedinjenim Državama,” kazao je general Garner.

Unatoč prosvjedima, kako je to rekao zamjenik upravitelja general Cross, jasno je da većina iračkih građana želi demokratsku budućnost.

“Duh slobode gori u srcima iračkih građana baš kao i u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu. Oni će odlučivati o svojoj budućnosti. Oni će donijeti odluku o obliku demokracije u kojem žele živjeti,” rekao je general Cross.

Taj proces je sada u tijeku. Diljem zemlje se održavaju se sastanci između dužnosnika koalicije i izbjegličkih grupa, bivših oporbenih prvaka, te plemenskih i vjerskih čelnika. Oni će uspostaviti prijelaznu vlast, koja će upravljati Irakom dok se ne održe izbori.

XS
SM
MD
LG