Linkovi

Tariq Aziz u rukama američkih snaga (25/4/03) - 2003-04-25


Još jedan bivši irački dužnosnik - zamjenik premijera Tariq Aziz - našao se u rukama američkih snaga u Iraku.

Tariq Aziz bio je tek na 43. mjestu američkog popisa najtraženijih bivših iračkih vođa. No, vjerojatno je jedan od najpoznatijih bivših iračkih dužnosnika, jer govori engleski i često je služio kao glavna veza Bagdada sa Zapadom.

Glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke potvrdila je da se Tariq Aziz nalazi u rukama američkih snaga od sinoć. Izvori u Pentagonu kažu da su posrednici u srijedu kontaktirali američke dužnosnike u Bagdadu kako bi s njima razgovarali o njegovoj predaji.

Tariq Aziz obnašao je tijekom rata u Perzijskom zaljevu dužnost iračkog ministra vanjskih poslova. Bio je jedini kršćanin u užem krugu suradnika Saddama Husseina. Njegove veze sa Saddamom Husseinom i strankom Ba'ath sežu u pedesete godine. No, međunarodni dužnosnici kažu da uglavnom nije sudjelovao u donošenju odluka režima. Tariq Aziz bio je poznat po svojim odvažnim izjavama i dobrom engelskom.

Rođen 1936. u blizini Mosula, studirao je engelsku književnost na sveučilištu u Bagdadu, a zatim se posvetio novinarstvu i postao urednik glavnog dnevnog lista stranke Ba'ath. Dok se bližio rat u Iraku, izjavio je da neće nikada otići u egzil i da bi "radije umro nego postao američki ratni zarobljenik". Američki dužnosnici kažu da na položaju zamjenika ministra nije imao gotovo nikakvu vlast.

XS
SM
MD
LG