Linkovi

'Zanemarivanje dužnosti' - kritika predsjednikovanja Billa Clintona (26/4/04) - 2003-04-25


Nedavno objavljena knjiga o mandatima predsjednika Billa Clintona Dereliction of Duty - u prijevodu "Zanemarivanje dužnosti" - govori na vrlo nekonvencionalan način o ovom razdoblju nedavne američke povijesti. Autor je potpukovnik Robert Patterson, koji je dvije godine proveo u neposrednoj blizini predsjednika Clintona, noseći sa sobom glasoviti kovčeg u kojem se nalaze šifre za aktiviranje nuklearnih raketa.

Glavna postavka knjige Zanemarivanje dužnosti jest da je predsjednik Clinton svoj posao obavljao nehajno i da je zloupotrebljavao svoj položaj kako bi promicao osobne interese. Potpukovnik Patterson kaže da je na svoju dužnost predsjednikova pratioca s tzv. nuklearnim kovčežićem došao s velikim entuzijazmom da služi svojoj zemlji; no, iz Bijele kuće je otišao vjerujući da je Bill Clinton - po njegovim riječima - "posijao vihor destrukcije po integritetu naše vlade, doveo u opasnost našu nacionalnu sigurnost i nanio enormnu štetu američkim oružanim snagama u kojima sam ja služio".

Prema izdavačevim riječima, Zanemarivanje dužnosti ne predstavlja osobni napad na predsjednika Clintona ili komentar različitih skandala u koje je 41. američki predsjednik bio umiješan, već je više "pošteno okrivljavanje za očigledno - prema riječima jednog očevica - neuspješno vođenje zemlje na časan i odgovoran način". A evo i nekih od tvrdnji koje potpukovnik Petterson iznosi u svojoj knjizi.

Predsjednik Clinton je osobno predstavljao najveći sigurnosni rizik u Bijeloj kući. Tu su i pojedinosti o tome kako je jednom izgubio šifre za aktiviranje nuklearnih raketa. A kad je izbio skandal Lewinsky, predsjednik uoopće nije obavio izmjenu nuklearnih šifri. Tu su i navodi da je predsjednik propustio priliku da udari na strateške ciljeve u Iraku zato jer nije htio prekinuti partiju golfa, kako bi sagledao situaciju i izdao prikladna naređenja. Savjetniku za nacionalnu sigurnost je tom prilikom navodno odgovorio - 'Nazvat ću kasnije'.

Po autoru knjige Zanemarivanje dužnosti, predsjednik Clinton je vrlo nepoštena osoba i to se ogleda u svemu - od njegovih partija golfa do izvanbračnih veza, a ponajviše i najzlokobnije u njegovim prioritetima kao predsjednika i njegovoj brizi za nacionalnu sigurnost. Jedna od zanimljivosti koje možemo naći u ovoj knjizi jest i ta da je četrdeset i prvi američki predsjednik dok je prva dama Hillary bila u Bijeloj kući provodio striktnu dijetu od voća i povrća i ponašao se vrlo korektno. Po potpukovniku Pattersonu, čim nje nije bilo, stvar se mijenjala - bilo je tu žena, alkohola, mesa s roštilja.

Čitatelj ove knjige saznat će i to da je predsjednički par potrošio 15 tisuća dolara kako bi zrakoplovom prebacio knjige svoje kćeri Chelsea na Djevičansko otočje gdje je prva obitelj provodila odmor. A tu je i procjena da su zbog predsjednikovih političkih problema kod kuće morali biti odgođeni mnogi putevi u inozemstvo, što je poreske obveznika koštalo oko pola milijarde dolara.

U svom prikazu knjige, časopis Publishers Weekly piše da premda "potputovnik Patterson tvrdi kako nema nikakvih političkih motiva i da mu se zapravo osobno Bill Clinton sviđa, on se zapravo u svojoj knjizi dotiče svih glavnih točaka konzervativnih 'Clintonomrzaca', uključujući i pripisivanje djelomične odgovornosti za nepripremljenost zemlje za terorističke napade od 11. rujna 2001. godine".

S druge strane, u prikazu iste knjige časopis National Review tvrdi se da ova knjiga nije stranački obojena te da na vrlo podroban način opisuje "kako je američka nacionalna sigurnost bila dovedena u pitanje tijekom dvije godine u kojima se potpukovnik Patterson skoro neprestano nalazio uz predsjednika Billa Clintona."

XS
SM
MD
LG