Linkovi

'Zbogom oružju' - Charlton Heston odlazi s čela NRA (26/4/03) - 2003-04-25


Nacionalna udruga vlasnika vatrenog oružje, jedna od najutjecajnijih američkih društvenih organizacija, uskoro se oprašta od Charltona Hestona, svojeg, u Americi, gotovo legendarnog predsjednika.

Popularni glumac - poznat po ulogama u brojnim filmskim spektaklima poput "Deset zapovjedi", "Ben Hur" i "Planeta majmuna" - predat će dužnost svom nasljedniku na godišnjem sastanku National Rifle Association-a, koji se održava ovog vikenda.

Charlton Heston je bio na čelu NRA pet godina, a najavio je svoju osatvku prošle godine, kada je saznao da boluje od Alzheimerove bolesti.

Za svog predsjednikovanja NRA-om, koja u pravilu podržava Republikansku stranku i niz konzervativnih inicijativa, Charlton Heston je iskazao veliku energičnost, čime je zadobio poštovanje i mnogih političkih protivnika. Druge je, naravno, često iritirao - pogotovo svojom poznatom proklamacijom da "mu vlasti mogu oduzeti pušku jedino ako ga ubiju." Ovo je izjavio na jednom skupu pristaša NRA-a, mašući puškom iznad glave.

Jedan od glavnih ciljeva Nacionalne udruge vlasnika vatrenog oružja je borba protiv zakonskih inicijativa da se ograniči ustavom zajamčeno pravo građana da posjeduju puške, revolvere ali i razno drugo oružje. Ovo je pravo u Americi - za razliku od Europe i drugih dijelova svijeta - vrlo široko.

Osobno naoružanje posjeduju milijuni "običnih Amerikanaca", pogotovo u ruralnim državama američkog Juga i Zapada. NRA ne želi da se ograničavaju vrste naoružanja koje bi - po zakonu - građani smjeli posjedovati, a niti ne želi da se ograničava količina oružja po pojedincu ili domaćinstvu.

XS
SM
MD
LG