Linkovi

Danas kraj roka za registraciju stranih državljana iz muslimanskih zemalja (25/4/03) - 2003-04-25


New York Times objavljuje članak pod naslovom “Prestrašeni, zbunjeni i ljutiti, muslimanski useljenici se registriraju”. Prema zakonu koji je izglasan nakon 11. rujna 2001. godine, nakon terorističkih napada na New York i Washington, osobe koje nisu državljani Sjedinjenih Država već dolaze iz niza muslimanskih zemalja Srednjeg istoka i Azije moraju u urede Službe za useljavanje doći s putovnicom, vizom, moraju dati otiske prstiju, biti fotografirani te se s njima mora obaviti razgovor.

“Svi su preplašeni” – kaže 45-godišnji Egipćanin Sameh koji ističe da on osobno poznaje neke ljude koji su tijekom ovakvih registracija bili zadržani i pritvoreni.

Zadržanih je međutim - prema New York Timesu - manje od pet posto. Uglavnom se radi o stranim državljanima koji su ostali u Sjedinjenim Državama nakon što im je istekla studentska, poslovna ili turistička viza. Takvih, ilegalnih useljenika, u Sjedinjenim je Državama inače između pet i deset milijuna, najviše iz Meksika i Srednje Amerike.

U posljednji pet mjeseci, ističe se u članku New York Timesa, blizu 130 tisuća useljenika i posjetitelja, predominantno muslimana, prošlo je kroz ispitivanja u uredima Službe za useljavanje, zračnim lukama i na graničnim prijelazima. Američka vlada napominje da je tijekom tih kontrolnih registracija uhvaćeno i zatvoreno 11 stranih državljana koji su osumnjičeni za terorizam, te da je uhićeno i oko 800 stranaca osumnjičenih da su na američkom teritoriju počinili krivično djelo. Njih vjerojatno čeka deportacija iz Amerike. Uhvaćeno je i više od devet tisuća ilegalnih useljenika.

Američka služba za useljavanje naglašava da se pokazalo da 90 posto registriranih stranaca u Sjedinjenim Državama ima legalan status - da ovdje studiraju, posjećuju rođake, da imaju "zelenu kartu", ili su pak u postupku dobivanja državljanstva.

“Od mnogih, koji potječu iz zemalja koje bi mogle biti plodno tlo za teroriste, dobili smo korisne informacije” – naglašava se u Ministarstvu pravosuđa, te dodaje da je riječ o vrlo uspješnoj akciji. Ta akcija upisivanja i registriranja državljana muslimanskih zemalja s prebivalištem u Sjedinjenim Državama okončava se danas.

******

Christian Science Monitor javlja da dokumenti nedavno pronađeni u Bagdadu, u kući Saddamovog mlađeg sina Qusaya, sadrže i strogo čuvane podatke o višemilijunskim dolarskim isplatama članu britanskog parlamenta Georgu Gallowayu. Dokaze o ovoj aferi prvi je našao novinar britanskog Daily Telegrapha David Blair. Gospodin Galloway, koji je početkom godine s premijerom Blairom imao žestoke rasprave glede Iraka, demantirao je sve optužbe.

Međutim, trenutno je cijeli slučaj pod istragom, tijekom koje će se pregledati i dokumentacija koja uključuje izravna naređenja da se Georgeu Gallowayu isplati šest pojedinačnih uplata, počevši od 1992, pa do 2003. godine. Takve su uplate, od strane režima Saddama Husseina, dobijale osobe u inozemstvu koje su mogle promicati iračke interese, prije svega lobiranjem da se ukinu sankcije, a kasnije i da se blokiraju ratni planovi.

XS
SM
MD
LG