Linkovi

Račan: Kad dobijemo informacije ili optužnice, javnost će biti obaviještena (25/4/03) - 2003-04-25


Hrvatski premijer Ivica Račan izjavio kako ne može potvrditi medijske informacije da će u Zagreb iz Haaga navodno stići nove optužnice.

“Ono što znam jest da Sud u Haagu radi, radi i Haško tužiteljstvo, a optužnice koje se namjeravaju podići moraju se podići do kraja 2004,” rekao je gospodin Račan. On je istaknuo da su neke istrage u tijeku, pri završetku i da se mogu očekivati nove optužnice. "Kad dobijemo informacije ili optužnice, javnost će biti obaviještena," rekao je premijer.

"Za ovu vladu, koja poštuje zakon, prikrivanje zločina ili optuženih za ratne zločine – krivično je djelo," kazao je.

Premijer Račan je nakratko komentirao i najave u medijima, prema kojima se od vlade traži da sastavi listu osoba kojima, zbog navodnih veza sa skrivanjem bjegunaca od Haškog suda, Europska unija želi zabraniti ulazak. Dodao je da će se o obvezi prema Europskoj uniji vlada znati preciznije odrediti kad se suočeli s onim što bi, navodno, trebalo doći.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Šimonović, u svojstvu pravnog zastupnika Hrvatske u tužbi protiv Savezne Republike Jugoslavije za genocid, danas će pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu predati hrvatski odgovor na prigovor SRJ o nenadležnosti toga suda, priopćeno je u Ministarstvu vanjskih poslova. Hrvatska je inicijalnu tužbu za genocid protiv SRJ pred Međunarodnim sudom pravde predala u srpnju 1999. godine.

XS
SM
MD
LG