Linkovi

Glavna bolnica u Pekingu zatvorena zbog SARS-a (24/4/03) - 2003-04-24


Peking stavlja u potpunu karantenu jednu od najvećih bolnica u gradu. Hongkonška vlada proširuje karantenu na još više stanovnika izloženih SARS-u.

Nikome nije dozvoljen ni ulaz ni izlaz iz Narodne bolnice sveučilišta u Pekingu, nakon što su vlasti naredile da se čitava bolnica stavlja u potpunu karantenu. Velik broj medicinskih djelatnika u bolnici je, kako se javlja, obolio od SARS-a. Međutim, dopredsjednik pekinškog epidemiološkog centra, Shi He Xiong, niječe da se bolnica zatvara, te kaže da se samo radi o dezinfekciji čitavog kompleksa u sklopu sprečavanja širenja epidemije.

Shi He Xiong kaže da su pacijenti iz bolnice, za koje se sumnja da su oboljeli od SARS-a, prebačeni u specijalizirane zarazne bolnice. Ostali pacijenti i dalje će biti liječeni u Narodnoj bolnici. Ta bolnica, s 1500 kreveta, upošljava oko 2200 ljudi, i jedna je od najvećih zdravstvenih ustanova u glavnom gradu Kine. U Pekingu je do sada od SARS-a umrlo 39, a oboljelo oko 750 ljudi.

Jučer je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila međunarodnim putnicima da ne putuju u Peking, a tamošnja gradska vlada je najavila da će staviti u karantenu sve osobe izložene zarazi virusom SARS-a, te ograničiti pristup zgradama koje bi mogle biti kontaminirane virusom. Kina, odakle je bolest, kako se vjeruje, i potekla, ima i najveći broj oboljelih, više od 2400, a 110 osoba je umrlo. Od nedjelje, otkako je kineska vlada mnogo rigoroznije pristupila epidemiji SARS-a, svakog je dana izvješćivano o više od stotinu novih slučajeva.

Hong Kong je stavio u karantenu još 30 kućanstava i 60 pojedinaca, izloženih zarazi virusom SARS-a, dok je broj umrlih na tom području porastao na 109. Teritorij Hong Konga izvijestio je ukupno o gotovo tisuću-četiristo-devedeset slučajeva bolesti. Margaret Chan, direktorica odjela za javno zdravstvo Hong Konga, kaže da Svjetska zdravstvena organizacija proučava zgrade u kojima je došlo do najjačeg izbijanja bolesti:

"Radi se o ključnoj studiji koja bi mogla pomoći pri razumijevanju načina izbijanja zaraze, primjerice u bolnicama, stambenim zgradama, hotelima. U svakom od tih slučajeva, radi se o drugačijem tipu zgrade."

Teški akutni dišni poremećaj - kako je pun naziv SARS-a - usmrtio je diljem svijeta više od 260 ljudi, a zaraženo je, odnosno oboljelo, gotovo pet tisuća ljudi u najmanje 25 zemalja.

XS
SM
MD
LG