Linkovi

Za Saddamove vladavine pogubljeno do 300 tisuća šiita (24/4/03) - 2003-04-24


Pregled američkih dnevnih listova počinjemo s bostonskim "Christian Science Monitorom" koji piše o brojnim ubojstvima političkih protivnika Saddama Husseina koja su izvodili pripadnici specijalnih policijskih postrojbi. Jedan bivši pripadnik tajne služne ističe da je zapovjednik tajne policije Hazal al-Nasir izdavao naređenja za ubojstva Saddamovih političkih i vjerskih protivnika, pa i onih policajaca koji su odbijali izvršiti njegove naredbe.

Prema procjenama međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava, pripadnici Saddamovog režima u protekla dva desetljeća pogubili su između 200 do 300 tisuća šiita. Podaci o brojnim pogubljenjima pronađeni su u jednom dokumentu kojeg bagdadska tajna policija nije uspjela spaliti prije nego su američki vojnici ušli u glavni irački grad.

"Washington Post" objavljuje članak o samozvanom gradonačelniku grada Kut u blizini iračko-iranske granice, nazivajući ga – nedodirljivim! Američki marinci, koji se u tom gradu nalaze već tjedna, još uvijek se nisu usudili ući u gradonačelnikov ured. Za Amerikance on je samoproglašeni gradonačelnik, ali on ima potporu lokalnih vjerskih poglavara i intelektulaca. Čak se nekoliko stotina mladića ponudilo da brane Sayeda Abbasa Fadila od marinaca ukoliko ga ovi pokušaju izbaciti iz ureda.

On je čak organizirao policijske ophodnje, a njegove su pristaše postavile i nekoliko kontrolnih točaka na cestama. Ostali su proširili vijest da je Fadil novi gazda u gradu – piše "Washington Post". Cijela je situacija dovela do snažnog anti-američkog naboja u Kutu, a američka administracija smatra da je Fadil lokalni vođa Vrhovnog vijeća islamske revolucije u Iraku, šiitske političke stranke koja ima tijesne veze s s Iranom.

XS
SM
MD
LG