Linkovi

Hoće li ratna pobjeda utjecati na predsjedničke izbore 2004.? (25/4/03) - 2003-04-24


Uspjeh operacije “Iračka sloboda” povećao je izglede predsjednika Busha da iduće godine bude ponovno izabran za predsjednika Sjedinjenih Država. Gospodinu Bush će se suprostaviti netko iz demokratske stranke, za čiju se predsjedničku nominaciju sprema natjecati devet demokrata. Može li ratna pobjeda u Iraku biti zapravo mogućnost da se pozornost javnosti ponovno usredotoči na domaća pitanja, kako se demokratski kandidati nadaju?

Prema rezultatima nekoliko ispitivanja javnog mnijenja predsjednik i dalje ima visok rejting nakon vojne pobjede u Iraku. Nekoliko anketa je pokazalo da ga podržava oko 70 posto ispitanika ili više. U svojim javnim istupima gospodin Bush nikada ne propušta priliku podsdjetiti one na svoje uvjerenje da je uklanjanje Saddama Husseina s vlasti bilo u interesu američke nacionalne sigurnosti. "Zahvaljujući hrabrosti i snazi naše vojske Amerikanci su sada sigurniji nego prije. Zahvaljujući hrabrosti i snazi naše vojske Iračani su sada slobodni".

Politički analitičar sa sveučilišta Virginia Larry Sabato predviđa da će veliki dio predsjedničke kampanje za reizbor 2004. godine biti temeljen na njegovom uspjehu na poljima nacionalne sigurnosti i vanjske politike. "Predsjednik Bush zasigurno neće odustati od igranja na kartu nacionalne sigurnosti niti bi to trebao učiniti. To je, naime, najjači adut za svakog predsjednika koji obnaša dužnost, osobito za republikanskog predsjednika, kojeg uopće može imati. Ukoliko gospodin Bush po drugi put pobijedi, to će najvjerojatnije biti zbog toga što je zaigrao na kartu nacionalne sigurnosti".

Devet demokrata priprema se za predsjedničku utrku na izborima iduće godine, a većina ih je, tijekom rata u Iraku, na neki način zamrznula svoje predizborne aktivnosti. Sada, kad je rat okončan, demokrati koji bi htjeli zamijeniti predsjednika Busha, žele preusmjeriti pozornost javnosti na domaća pitanja, kao što su gospodarstvo, zdravstvena skrb i savezni mirovinski sustav. Kongresmen iz savezne države Missouri Richard Gephardt govorio je o toj temi za televizijsku mrežu NBC. "Svatko od nas je ponosan na naše mlade ljude i ono što su učinili u Iraku, ali vrijeme je da se vratimo domaćim temama. Ja sam prošlog tjedna bio u Iowi i New Hampshireu, gdje su mi ljudi uglavnom postavljali pitanja o domaćim temama".

Stuart Rothenberg izdavač je jednog neovisnog političkog biltena iz Washingtona. "Ne mislim da demokratska stranka baš boji predsjednika u ovom trenutku. Oni mu odaju priznanje za ono što je on učinio na vanjskopoltičkom planu. Mnogi od njih, ako ne i svi, odaju mu prizanje na tom planu. Medjutim, oni osjećaju da je on ranjiv na pitanjima poreza i svojih prioriteta, saveznog proračuna i programa koje predsjednik Bush želi, ali koje ne može progurati kroz proceduru. Zato i mislim da demokrati upravo tu vide svoje mogućnosti na izborima za predsjednika 2004. godine".

Za demokrate je ključno da preusmjere pozornost javnosti s vanjske na domaću politiku, osobito kada se govori o posustalom američkom gospodarstvu. Poslušajmo još jednom mišljenje Stuarta Rothenberga. "Nažalost za Bijelu kuću, iz njihovog kuta gledanja, čini se da mediji dobro razlikuju vanjskopolitička zbivanja i uspjehe i domaće događaje. I bilo gdje da pogledate od Capitol Hilla do novina i televizije, nigdje ne postoji osjećaj da predsjednik ima dovoljno snage u vođenju unutrašnje politike".

Demokrati žele povratak na izbore iz 1992. godine, kada je otac aktualnog predsjednika uživao popularnost nakon okončanja Zaljevskog rata, ali nije uspio ostati u Bijeloj kući, zato što je javnost imala osjećaj da se nije dovoljno posvetio domaćim gospodarskim pitanjima. Još jednom Larry Sabato. "Stariji predsjednik Bush nije koristio politički kapital zarađen u Zaljevskom ratu da učini nešto na planu vrlo slabe domaće ekonomije, što je rezultiralo njegovim izbornim porazom. Polički dobitak je u suprotnosti s gospodarskim dobitkom. Kada se novac nalazi u banci na njega se dobija kamata i ukupna svota raste. Politički se dobitak ne može staviti u banku i vremenom – slabi. Mislim da sadašnji predsjednik Bush, za razliku od svog oca, to razumije".

Mnogi analitičari očekuju da će predsjednik, od sada pa do izbora, posvećivati pažnju domaćim pitanjima, a osobito na problemu slabog gospodarstva. No, oni isto tako, predviđaju da njegova predizborna kampanja nikada neće dopustiti javnosti da zaboravi predsjednikov odgovor na terorističke napade od 11. rujna ili vojnu akciju oslobađanje Iraka.

XS
SM
MD
LG