Linkovi

Garner: Neka od iračkih ministarstava proradit će do kraja sljedećeg tjedna (24/4/03) - 2003-04-24


Jay Garner, koordinator za obnovu Iraka, izjavio je da se nada da će do kraja sljedećeg tjedna proraditi neka od iračkih ministarstava. Svako od njih imat će vlastitog koordinatora, a na čelu će biti irački dužnosnik. Neke od zgrada ministarstava porušene su u bombariradnju.

Nešto ranije, Jay Garner, inače umirovljeni general američke vojske, o izgradnji civilne uprave razgovarao je s 60 iračkih građana. U svom obraćanju okupljenima, gospodin Garner je rekao da mu je cilj “usposatviti takvo okružje u kojem će Iračani sami moći stvoriti valstiti demokratski sustav.”

Na sastanku nisu bila nazočna dvojica od prominentnih Iračana – Ahmad Chalabi, čelnik Iračkog nacionalnog kongresa, te samoproglašeni gradonačelnik Bagdada Muhamed Mohsen Zubaidi. O Zubaidiju je Garner rekao da “on nema podršku koalicijskih snaga, te da će mu koalicijske vlasti naložiti da prestane djelovati kao gradonačelnik, jer se s time ne slažu građani.”

U međuvrmenu – proizvodnja nafte i plina je obnovljena na brojnim mjestima u sjevernom i južnom Iraku, što će dobro doći za podmirenje domaćih potreba.

Zapovjednik koalicijskih snaga u Iraku, američki general David McKiernan, izjavio je da “na teritoju te zemlje koalicijske snage zadržavaju apsolutno vlast.” Ova je izjava svojevrsna poruka iračkim političarima koji pokušavaju ispuniti vakuum bezvlađa u Bagdadu.

******

Sjedinjene Države oštro su kritizirale glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Kofija Annana, zbog njegovih izjava o situaciji u Iraku, na jučerašnjoj sjednici Komisije Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima. Gospodin Annan pozvao je koalicijske snage da se pridržavaju međunarodnog prava. Washington je odgovorio da koalicijske snage to od početka intervencije čine.

Kako iz Ženeve javlja Dale Gavlak, glavni tajnik Annan je izjavio da koalicijske snage imaju zadatak pripremiti Irak za – kako je rekao – “novo doba ljudskih prava”, te da se pri tome i same moraju pridržavati međunarodnog prava: "Nadam se da će koalicija svojim djelovanjem dati primjer, da će se strogo pridržavati Ženevskih konvencija i haških sporazuma o tretmanu ratnih zarobljenika. Također se nadam da će svojim postupcima pokazati da se pridržavaju odredbi prema kojima su okupacijske vlasti odgovorne za održavanje javnog poretka i sigurnosti, kao i dobrobiti stanovništva."

Američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima u Ženevi, Kevin Moley, nazvao je izjavu Kofija Annana “ozbiljnom pogreškom”. Sjedinjene su Države od početka vrlo jasno pokazale da se pridržavaju svojih međunarodnih obveza – bilo da se radi o verbalnim izjavama bilo postupcima na terenu – i kada se radi o civilnom stanovništvu, ali i ratnim zarobljenicima.

"Nitko ne bi trebao u to sumnjati, a najmanje glavni tajnik. Mi poštujemo sve odredbe Ženevskih konvencija i poštivat ćemo ih i u budućnosti" – izjavio je američki veleposlanik u Ujedinjenim narodima u Ženevi, Kevin Moley.

XS
SM
MD
LG