Linkovi

Napredak u Iraku (24/4/03) - 2003-04-24


Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama još uvijek se sučeljava s velikim rizicima u Iraku. Međutim, predsjednik Bush je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti svoju misiju sve do kraja i dok se ne postigne potpuna pobjeda.

"Brzom i učinkovitom vojnom akcijom, izbjegli smo pokretanje velikog broja izbjeglica, kako su to mnogi predviđali. Isporukom hrane i vode te lijekova iračkim građanima – čak i dok su koalicijske snage vodile borbe s neprijateljem – pomogli smo da se izbjegne humanitarna kriza. Hitne potrepštine sada slobodno pristižu u Irak iz mnogih zemalja. Sada kada je Irak oslobođen, Ujedinjeni narodi bi trebali ukinuti ekonomske sankcije toj zemlji,” istaknuo je predsjednik.

Stotine Iračana primaju medicinsku pomoć i njegu u američkim i britanskim objektima na terenu. Crveni križ radi na ponovnom uspostavljanju opskrbe iračkih bolnica električnom energijom i vodom. Nitko ne niječe teškoće koje su došle s ratom i prijelazom s diktature na demokraciju. Međutim, životi iračkih građana, rekao je predsjednik Bush, bit će bolji nego što su imali prilike iskusiti mnoge generacije.

"Trebat će vremena za izgradnju demokratskih institucija i navika slobode. Danas se uspostavlja građanski poredak u zajednicama diljem Iraka, a sami Iračani pomažu u tom nastojanju. Iračani vode koalicijske snage do skrivenog oružja i javljaju se dragovoljno za civilne sigurnosne ophodnje,” kazao je predsjednik Bush.

U Iraku, rekao je predsjednik Bush, svijet je svjedok univerzalne želje muškaraca i žena da žive u slobodi.

"Vjerujemo da nema sile, da nema prijetnje koja može prisiliti ljudsko biće da zavoli tiraniju. Vjerujemo da će privlačnost slobode, vremenom, prevladati svaku silu na svijetu. Vjerujemo da ljudi diljem Srednjeg istoka i diljem svijeta, izmoreni siromaštvom i represijom žude za slobodom," rekao je predsjednik.

U Iraku, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama uklonila je saveznika terorista i proizvođača oružja za masovno uništavanje. Irak može započeti svoju obnovu.

XS
SM
MD
LG