Linkovi

WP: Newt Gingrich kritizirao State Department (23/4/03) - 2003-04-23


Washington Post donosi tekst o intenziviranju rivaliteta između Pentagona i Državnog tajništva oko kontrole nad američkom vanjskom politikom. Dok su odnosi između dvojice ministara Rumsfelda i Powella- kako je rečeno – uljudni, na nižim razinama sukobi između dva ministarstva su intenzivni. Jedan od bliskih suradnika i savjetnik Donalda Rumfelda, bivši čelnik Zastupničkog doma Kongresa Newt Gingrich jučer je kritizirao State Department založivši se za temeljitu reorganizaciju američkog ministarstva vanjskih poslova.

Ono što se događalo uoči početka rata s Irakom gospodin Gingrich je opisao kao “šest mjeseci diplomatskih poraza nakon kojih je uslijedio jedan mjesec vojnih uspjeha”. Bivši čelnik republikanaca na Capitol Hillu kritizirao je i nakanu državnog tajnika Powella da posjeti Siriju. “On ne bi trebao posjetiti zemlju za koju je i sam rekao da je očito povezana s terorizmom”, rekao je Newt Gingrich, a prenio Washington Post.

Neki američki dužnosnici ističu da Newt Gingrich zapravo koristi državnog tajnika Powella kako bi zamaskirao napade upućene predsjedniku Bushu. Kako je rekao jedan anonimni član administracije predsjednika Busha, ako Gingrich ima problem s Powellom onda ima problem i s predsjednikom, jer Colin Powell je učinio upravo ono što je želio predsjednik Bush. Mnogi promatrači, takodjer, smatraju da bi čitav problem trebali riješiti u četiri oka ministri Rumsfeld i Powell, ako ne i sam predsjednik.

Isti list javlja da su američki planeri iznenađeni snagom iračkih šiita koji traže veću ulogu u budućoj iračkoj vlasti. Dužnosnici Bushove administracije navode da su potcijenili njihovu organizacijsku snagu te da nisu pripremljeni za spriječavanje mogućeg rasta anti-američke, islamske fundamentalističke vlade u zemlji. Neki obavještajni analitičari – piše Post – kažu da su prije početka rata u Iraku upozorili američku vladu na opasnost od stvrgavanja Saddama Husseina bez da bude postojala neka struktura koja bi zamjenila njegovu vlast. Oni pretpostavljaju da njihova upozorenja nisu uvažena ili su pala vrlo nisko na ljestvici prioriteta nakon rata.

XS
SM
MD
LG