Linkovi

Strah od SARS-a zatvorio oko 280 škola u Pekingu (23/4/03) - 2003-04-23


Strah od daljeg širenja smrtonosnog plućnog zaraznog virusa – SARS - uzrok je što je u glavnom kineskom gradu, Pekingu, zatvoreno oko 280 škola. Istodobno iz mnogih područja azijskog kontinenta dolaze informacije o novim smrtnim slučajevima uzrokovanim SARS-om. Kina je objavila novih 11 slučajeva, što znači da je do sada u toj zemlji umrlo 97 osoba. U Hong Kongu je umrlo 99 ljudi. U Kanadi, zemlji koja je najteže pogodjena ovom zarazom izvan Azije, prijavljena je i 15-ta žrtva ove opake bolesti. Diljem svijeta, do sada je zabilježeno 235 smrtnih slučajeva te više od četiri tisuće oboljenja.

Američko ministarstvo zdravstva upozorava Amerikance da budu vrlo oprezni glede SARS-a, usprkos malog broja slučajeva u zemlji. Do sada je, naime, u Americi zabilježeno oko 40 zaraženih osoba i nijedan smrtni slučaj.

Zajedno s pozivima na oprez američki liječnici pokušavaju pronaći odgovore na brojna pitanja kako bi razumjeli biologiju ove nove bolesti. Pitanja su sljedeća: Zašto neki ljudi postaju bolesniji od drugih? Zašto su neke osoba teže inficirane? Koliko traje infekcija nakon što pacijent bude zaražen virusom SARS-a te što je dugoročna prognoza za pacijente koji se oporavljaju od te bolesti?

XS
SM
MD
LG