Linkovi

Granic: ' 107 milijuna eura za  povratak izbjeglih Srba i povrat njihove imovine' (22/4/03) - 2003-04-23


Problem povratka srpskih izbjeglica i povrata njihove imovine, jedno od jos uvijek politicki osjetljivih pitanja u Hrvatskoj, vlada premijera Ivice Racana namjerava rijesiti do kraja ove godine. Potpredsjednik Vlade Goran Granic izjavio je da ce "do kraja 2003 vlada nastojati u cijelosti rijesiti problem povratka izbjeglih Srba i prognanih Hrvata."

"U tu ce se svrhu ove godine uloziti vise od 107 milijuna eura," kazao je Granic visokom predstavniku Medjunarodne zajednice u BiH Paddyju Asdownu jucer u Zagrebu, te je dodao da Hrvatska "zeli ukloniti sve prepreke za povratak hrvatskih gradjana."

Iz izbjeglistva se do sada se prema sluzbenim podacima vratilo oko 100.000 Srba. Od 200 tisuca koji su ostali zivjeti u Srbiji i BiH 30 posto vratilo bi se ako bi im se vratila imovina, osigurao adekvatan smjestaj ili novcano kompenzirala izgubljena stanarska prava i u "Oluji" unistene kuce. Potpredsjednik vlade Granic kazao je da je problem povrata imovine u najvecoj mjeri rijesen. Prema vladinim podacima od oko 20 tisuca stanova i kuca koje su dane na privremeno koristenje izbjeglim Hrvatima iz BiH jos je uvijek zauzeto manje od sest tisuca. Vise od tri tisuce srpskih izbjeglica, prema podacima UNHCR-a, jos uvijek ceka na rjesenje zahtjeva za povrat imovine. Zbog opstruiranja zakona na lokalnim razinama dio njih do svojih kuca ne moze doci ni sa sudskim rjesenjem o delozaciji privremenih korisnika.

"Povratak izbjeglica prepoznat je kao jedan od kljucnih problema koji ce morati biti rijesen prije nego Hrvatska bude pozvana da zapocne pregovore o clanstvu u EU," kazao je za Glas Amerike sef misije OESS-a u Hrvatskoj Peter Semneby. Dodao je da za konacnu odluku o povratku srpske izbjeglice trebaju dodatna uvjeravanja ne samo od hrvatske vlade vec od svih politickih snaga u drzavi.

"Ali i lokalnim vlastima na podrucjima gdje se izbjeglice vracaju, treba odlucno poruciti, da odredjeni problemi koje na lokalnim razinama cesto stvaraju povratnicima, vise nece biti tolerirani," rekao je Semneby. Problem povratka izbjeglica i povrata njihove imovine, kazao je, u Hrvatskoj je i financijski, i tehnicki, ali jos uvijek uvelike i politicki problem.

XS
SM
MD
LG