Linkovi

Sjedinjene Države upozorile Iran da se 'ne miješa u demokratski razvoj Iraka' (24/4/03) - 2003-04-23


Bijela je kuća izrazila zabrinutost glede novinskih izvješća da su u južni Irak u posljednja dva tjedna, ušli brojni iranski agenti koji se povezuju s šiitskim svećenicima te promiču iranske interese. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da je američka vlada upoznala Iran s činjenicom da će se “oduprijeti svakom pokušaju vanjskog miješanja u demokratski razvoj Iraka.” “Slanje agenata s ciljem da se destabilizira situacija u područjima gdje žive šiiti spada u takvu kategoriju ponašanja", rekao je Ari Fleischer.

Prema izvješću New York Timesa, u južni su Irak stigli članovi vojnog krila organizacije iračkih disidenata Brigada Badr, koja ima sjedište u Iranu, a uvježbava je i podupire tamošnja vjerska vlada. Također se sumnja da su tu prisutni i pripadnici iranske Revolucionarne garde.

Iranski agenti – prema newyorškom dnevniku - djeluju u gradovima Najaf, Basra i Karbala, gdjje je u većini šiitsko stanovništvo. Ogromna većina iranskog stanovništva su šiiti, koji su u većini i u Iraku.

******

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer ponovio je tijekom tiskovne konferencije da je iračko kemijsko i biološko naoružanje – kako se čini – vrlo dobro skriveno. Njegovo pronalaženje ovisi o kvaliteti informacija koje koalicijskim snagama daju irački građani, koji su radili u proizvodnji tog oružja – rekao je gospodin Fleischer.

******

Američki koordinator obnove Iraka, umirovljeni general Jay Garner, izjavio je da se planovi o uspostavi civilne uprave odvijaju dobro te da nema kašnjenja. Gospodin Garner je rekao da ga ne brinu anti-američki prosvjedi na jugu zemlje, “jer oni” – kako je izjavio – “pokazuju da irački građani sada imaju pravo da slobodno izraze svoje mišljenje.”

Jay Garner je dodao da je i dalje optimist kada je u pitanju iračko javno mnijenje. On vjeruje da će se mišljenje o američkoj nazočnosti promijeniti – kada se u potpunosti uspostavi javna sigurnost te kad građani u cijeloj zemlji mogu nabaviti hranu, lijekove i ostale potrepštine koje su neophodne za normalan život.

Agencija Associated Press javlja da su proradila neka od naftnih polja na jugu Iraka, dok je u dijelovima Bagdada obnovljena opskrba električnom strujom. U zemlju je stigla i prva skupina humanitarnih djelatnika Ujedinjenih naroda.

Za to vrijeme, u Najafu i Karbali – svetim mjestima iračke šiitske zajednice – nastavlja se hodočašće praćeno protu-američkim prosvjedima.

******

Američki državni tajnik Colin Powell je izjavio da će Francuska snositi posljedice zbog svog opiranja vojnoj intervenciji Sjedinjenih Država i Britanije u Iraku.

Gospodin Powell je u jednom televizijskom intervjuu rekao da će američka vlada morati razmotriti sve apskete svojih odnosa s Parizom, no nije ulazio u podrobnosti te analize.

Francuska je vlada odgovorila na ovu izjavu priopćivši da će “nastaviti s obranom međunarodnog prava, u svim situacijama.”

******

Britanski ministar obrane Geoffrey Hoon smatra da se Saddam Hussein još uvijek nalazi u Iraku.

Gospodin Hoon je rekao da koalicijske snage nemaju nikakvih preduvjerenja u vezi pitanja gdje se nalazi bivši irački diktator, međutim, dodao je da je još uvijek najvjerojatnija tvrdnja da je on negdje u Iraku.

Britanski ministar je ovo izjavio prilikom posjeta Umm Qasru, luci na jugu Iraka.

XS
SM
MD
LG