Linkovi

Vrući trend: kuhanje! (24/4/03) - 2003-04-23


Sudeći po onome što govore američki izdavači i knjižari, Amerikanci su poludjeli za kuhanjem. Naklada tiskanih kuharskih priručnika, broj različitih naslova, kao i autora kuharica, posljednjih godina raste vrlo strmom krivuljom - samo u 2002.-goj prodaja kuharica je porasla za 60 posto u odnosu na prethodnu, jednako tako kulinarsko-knjiški plodonosnu godinu.

Ne tako davno, prosječna je obitelj posjedovala možda jedan ili dva kuharska priručnika, plus temeljnu kuharicu iz pera Julije Child. Sada bi, međutim, različiti naslovi kuharica mogli ispuniti sve kuhinjske ormariće, pa čak i zauzeti mjesta bijele tehnike i smočnice.

Uz temeljne kuharske priručnike, tu su još stotine naslova posvećene samo roštilju ili pečenju kruha i kolača ili samo juhama, sosovima, povrću, riži, i praktički svakom prehrambenom proizvodu ponaosob. Tu su kuharice s receptima slavnih restorana ili slavnih kuhara; one koje sabiru omiljene recepte zvijezda Hollywooda; kuharice za djecu, za vegetarijance, za osobe s visokim tlakom, za one koji se žele udebljati, ali još i više za one koji hoće smršaviti.

Etničkih kuharica se nudi u daljnjim stotinama, ako ne i tisućama naslova. Popis se može nizati do u nedogled. Upisivanjem pojma "cookbook", dakle 'kuharica', u pretraživač na internetskoj knjižari Amazon.com, dobiva se više od 9 tisuća naslova!

Kuharski priručnici s dijetama za mršavljenje imaju posebno dobru prođu: knjiga nedavno umrlog doktora Atkinsa "New Diet Revolution" nalazi se na popisu bestsellera američkog lista USA Today već gotovo osam godina.

Izdavačka kuća Knopf izvijestila je da je prošla godina poslovno za tu kompaniju bila jedna od najboljih, a glavni naslovi iza takvog uspjeha bile su dvije kuharice: "Lidia's Italian-American Kitchen", autorice Lidije Bastijanić koja svoje podrijetlo vuče iz Istre, te "The Healthy Kitchen". Oba su naslova prodana u ukupno više od 600 tisuća primjeraka.

Uspješna kuharica izdavačima donosi prihode dugi niz godina. Najbolji primjer za to je kuharski priručnik revije "New Better Homes and Gardens", objavljen prvi puta 1930. godine. Otada, tiskano je 12 novih izdanja, s više od 34 milijuna prodanih primjeraka, a prodaja je i danas vrlo živa.

Kuhinjsko ludilo podgrijavaju i specijalizirane trgovine kuhinjskog pribora i opreme, koje svoje proizvode prodaju i putem kataloga i na Internetu, a sve, - od proizvoda, pa do kataloga -, dizajnerski iznimno privlačno riješeno, poput, recimo "Williams-Sonome" ili "Sur la Table". Kad se sve to zbroji, lako je shvatiti zašto mnogi Amerikanci naglo žele kuhati … ili barem misle da će jednoga dana i sami kuhati gurmanske obroke.

XS
SM
MD
LG