Linkovi

Otkriven novi gen povezan s rakom dojke (24/4/03) - 2003-04-23


Američki znanstvenici otkrili su novi gen povezan s rakom dojke, koji bi mogao dovesti do ranog otkrivanja bolesti, kao i do obećavajućih novih metoda njezinog liječenja.

Ekipa znanstvenika Medicinskog centra Sveučilišta George Washington, u Washingtonu, kaže da je novootkriveni gen, - nazvan BP-1 -, aktivan kod 80 posto pacijentica s rakom dojke, koje su bile obuhvaćene studijom.

Dr. Patricia Berg, koja je bila na čelu ekipe znanstvenika, kaže da bi taj gen mogao biti vrlo dobra meta za ciljanu terapiju. Gen BP-1 bi mogao također objasniti zašto crnačke žene više umiru od raka dojke od bjelkinja. Pri testiranju uzoraka tkiva raka, znanstvenici su otkrili aktivni gen BP-1 kod 89 posto crnkinja, dok je samo 57 posto bjelkinja imalo pozitivan test na taj gen.

Prema procjenama epidemiologa, ove će godine u svijetu od raka dojke oboljeti više od milijun ljudi, ponajviše žena, ali i malen broj muškaraca. Američko udruženje za borbu protiv raka procjenjuje da će u SAD ove godine od raka dojke umrijeti oko 40 tisuća žena i 400 muškaraca.

XS
SM
MD
LG