Linkovi

Epidemija SARS-a: Svjetska zdravstvena organizacija ne preporuča putovanja u Peking i Toronto (23/4/03) - 2003-04-23


Svjetska zdravstvena organizacija upozorava međunarodne putnike da se klone Pekinga, sjeverne kineske pokrajine Shanxi, te Toronta, u Kanadi, zbog sve većeg širenja zaraze virusom SARS-a. Slično je upozorenje početkom mjeseca bilo objavljeno za Hong Kong i južnu kinesku pokrajinu Guangdong, iz koje je, kako se smatra, zaraza potekla, u studenom prošle godine. Kineske su vlasti najavile uvođenje obavezne karantene za osobe za koje se sumnja da su bile izložene ovom virusu, kao i za zaražene. Također je obećano ograničenje pristupa objektima gdje borave zaraženi – bolnicama, ali i hotelima, poslovnim i stambenim zgradama te školama. Do sada je diljem svijeta od SARS-a umrlo oko 250 ljudi, a oboljelo ih je gotovo 4 i pol tisuće.

U Australiji, najbrojnija tamošnja država, New South Wales, najavila je danas uvođenje karantene za osobe za koje se sumnja da boluju od SARS-a. U slučaju odbijanja karantene, pacijent može biti pritvoren do šest mjeseci i kažnjen globom u visini do 3400 dolara.

Hong Kong najavljuje paket mjera ekonomske pomoći u visini od milijardu i pol dolara za ublažavanje gospodarskih posljedica epidemije SARS-a. Među mjerama je povrat do 50 posto poreza građanima Hong Konga, smanjenje poreza na nekretnine, te najamnina za poslovne prostore. Epidemija SARS-a teško je pogodila turizam i međunarodnu trgovinu Hong Konga, gdje je oboljelo oko 1400 ljudi, a umrlo gotovo stotinu.

XS
SM
MD
LG