Linkovi

Iraku je potrebna vjerska sloboda (23/4/03) - 2003-04-23


Na desetke tisuća šiitskih muslimana nazočilo je u petak 18.travnja molitvi pored džamije u dijelu Bagdada koji se ranije zvao – Saddam City. To je bio prvi slučaj od 1998.godine da je muslimanima-šiitima bilo dopušteno da se mole izvan džamije.

Ovoga tjedna još se veća skupina šiita okupila u Karbali, gradu južno od Bagdada. Okupljeni vjernici su se prisjetili smrti Imama Husseina, unuka proroka Muhameda. To je jedan od najsvetijih datuma u šiitskom kalendaru. Medjutim, Saddamov režim je godinama zabranjivao šiitima održavanje hodočašća u Karbali.

Što je još i gore, Saddam Hussein je proganjao muslimane-šiite, kao i pripadnike drugih vjera u Iraku. U vrijeme njegove vladavine ubijani su visoki šiitski svećenici, oskrvnavljivale su se šiitske džamije, kao i sveta mjesta te je dolazilo do stalnih miješanja u šiitsko vjersko obrazovanje. Prema postojećim informacijama, snage Saddama Husseina, ubile su mnoge Asirce i kaldejske ili babilonske kršćane na sjeveru Iraka. Ono malo židova, što je ostalo živjeti u Iraku, bilo je prisiljeno živjeti u anti-semitskoj atmosferi koju je promovirao upravo tadašnji režim. Sada, kada su koalicijske snage, predvodjenje Sjedinjenim Državama, oslobodile Irak, svi Iračani mogu slobodno prakticirati religiju koju sami izaberu.

No, Iračani, takodjer, trebaju poduzeti odredjene korake kako bi taj proces bio nastavljen. Kao što je to naglasio šiitski svećenik iz Nasirije, Sheik Ayad Jamal a-Din, to će osigurati ”…takav državni sustav u kojem će vjera biti odvojena od politike…”

U Iraku je već započet niz razgovora o novoj vladi. Predsjednik Bush je istaknuo da je cilj tih razgovora stvaranje slobodnog Iraka u kojem će biti poštovana temeljna ljudska prava: "Slobodna društva ne uzgajaju strah ili ideologije koje podržavaju teror i ubojstva. Slobodna društva su utemeljena na vjerovanju da svaki život ima istu vrijednost."

Jedna je stvar jasna: Bez obzira kakav će oblik imati nova iračka vlada jedna od temeljnih komponenti bit će sloboda vjeroispovjesti.

XS
SM
MD
LG