Linkovi

Jay Garner na čelu prijelazne uprave Iraka (22/4/03) - 2003-04-22


Umirovljeni američki general Jay Garner, vodit će prijelaznu iračku upravu i nadzirati obnovu Iraka. General Garner rekao je novinarima da mu je glavni prioritet ponovno uspostavljanje osnovnih komunalnih usluga - dostave struje i vode - što je prije moguće.

S generalom Garnerom susreo se i američki kongresmen Jim Kolbe, koji je proveo u regiji četiri dana. Kongresmen Kolbe istaknuo je kako u Irak treba poslati dodatni broj vojnika koji bi radili na sigurnosti te zemlje. Naveo je primjer američke ekipe za katatsrofe koja poslana u Bagdad radi procjene štete u tamošnjim bolnicama. Oni su tri puta upadali u zasjede i na kraju su morali biti evakuirani helikopterima - naglasio je kongresmen Kolbe, koji smatra da će Kongres, krajem godine, morati osigurati dodatni novac potreban za obnovu Iraka.

U međuvremenu na jugu Iraka razmještaju se pripadnici Četvrte pješaške divizije američke vojske, koja se smatra elitnom, a koja bi trebala biti glavna snaga za održavanje mira u regiji. Četvrta divizija je, naime, tehnološki najnaprednija vojna postrojba američke vojske. Riječ je o najvećem vojnom pokretu od 20. ožujka, a brojni tenkovi, kamioni s vojskom i opremom kreću se k unutrašnjosti Iraka.

U samom Iraku na stotine tisuća šiitskih muslimana pristiže na godišnje hodočašće u grad Karbalu, koje im je desetljećima bilo zabranjivano pod režimom Saddama Husseina. Mnogi hodočasnici su pješice stigli do Karbale, prevaljujući pri tome i na stotine i stotine kilometara do šiitskog svetog grada, smještenog južno od Bagdada.

Tisuće vjernika odaju počast Imamu Husseinu, unuku proroka Muhameda, koji je ubijen u bitci u Karbali u sedmom stoljeću. Oni koji su već stigli do Karbale, obilaze nadgrobni spomenik Imama Husseina vežući lance oko ramena u ritualu koji je bio zabranjen pod Saddamovom vladavinom. Američki vojnici, razmješteni u tom području, uglavnom su se locirali izvan grada. Neki hodočasnici su pozvali američke postrojbe da napuste Irak i tako dopuste samim Iračanima da izabaru svoju vladu. Šiiti čine 60 posto od ukupnog 24 milijuna stanovnika Iraka.

XS
SM
MD
LG