Linkovi

Iza automobila budućnosti - jedna žena! (23/4/03) - 2003-04-22


Budućnost automobila leži u vozilima koja ne zagađuju okoliš i koriste "čistu" energiju. Iza tog hvalevrijednog cilja kriju se brojni dizajneri i inžinjeri čija su imena malo poznata. No, list "Christian Science Monitor" svoje čitateljstvo upoznaje s jednom od osoba odgovornom za razvitak takvih vozila u kompaniji General Motors, najvećem proizvođaču automobila u svijetu.

U svijetu koji se desetljećima smatrao tradicionalno muškom domenom, Christina Sloane je i danas izuzetak. Zaljubljenica u znanost i tehniku još od ranih školskih dana, ona je danas, nakon gotovo trideset godina rada u kompaniji, jedan od najviše rangiranih inžinjera u General Motorsu, zadužena za stvaranje nove generacije automobila, pogonjenih ekološki čistim "gorivim ćelijama".

Na radnom mjestu, okružena je skicama i nacrtima koji nalikuju futurističkim stripovima. Kompanija General Motors već je uložila više od milijarde dolara u razvoj automobila, koji bi kao gorivo koristio vodik, nazvanog prikladnim futurističkim imenom Hy-Wyre. Planovi, nacrti i ekonomske i proizvodne studije za Hy-Wyre na stolu Christine Sloane zamijenili su ne tako davne planove General Motorsa za proizvodnju električnog automobila.

Električni automobil, EV-1, još prije dvije godine pozdravljen fanfarama u krugovima stručnjaka i aktivista za zaštitu okoliša, u prodaji se nije dobro pokazao zbog jednog, u zemlji velikih udaljenosti!, nepremostivog nedostatka - baterija mu se morala puniti svakih 150 kilometara.

No, kako ovih dana ponosno ističe Christine Sloane, i taj je neuspjeh samo jedan od koraka ka Hy-Wyreu, koji bi se trebao pojaviti u prodaji 2010. godine, a pet godina kasnije bi, prema ekonomskim projekcijama, trebalo biti prodano njih više od milijun. Za sada, najveća prepreka komercijalnoj proizvodnji Hy-Wyrea je cijena: proizvodnja svakog primjerka košta 5 milijuna dolara!

Dok se ta brojka ne snizi na ekonomski održivu razinu, Christine Sloane i njezini kolege će već u nekoliko slijedećih mjeseci na tržište pustiti čitavu flotu hibridnih vozila, uključujući i zloglasne sportske terence, koji bi koristili benzin i električni motor, kao prijelaznu fazu od nafte ka vodiku.

XS
SM
MD
LG