Linkovi

Uhvaćen bivši irački premijer (22/4/03) - 2003-04-22


Središnje zapovjedništvo američkih oružanih snaga priopćilo je da su uhvaćena još dva čelna pripadnika režima Saddama Husseina, koji se nalaze na nedavno objavljenom popisu od 55 imena dužnosnika zbačenog režima. Uhićen je jedan od zetova Saddama Husseina, te bivši irački premijer, Muhammed Hamza al-Zubaydi koji je imao čelnu ulogu u krvavom gušenju ustanka iračkih šiita 1991. godine. Gospodin al-Zubaydi smatra se najvišim iračkim dužnosnikom koji se nalazi u rukama koalicijskih snaga.

Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva general Vince Brooks rekao je da su američke snage postigle sporazum o prekidu vatre s organizacijom Mudžahedin Halk, iranskom oporbenom skupinom sa sjedištem u Iranu. General Brooks je rekao da su američki časnici imali “određene susrete” s predstavnicima te skupine, koju Sjedinjene Države, inače, smatraju terorističkom organizacijom.

U međuvremenu, u područjima sjevernog Iraka gdje žive Kurdi dobrodošlicom je dočekan umirovljeni general Jay Garner, koji je zadužen za organiziranje i provedbu obnove Iraka. U gvoru studentima na sveučilištu u gradu Sulejmanija, general Garner je rekao da bi kurdska samo-uprava u sjevernom Iraku trebala poslužiti kao primjer za ostatak zemlje.

******

Također u Iraku – već danima u Karbali, u središnjem dijelu zemlje, traje hodočašće pripadnika šiitske zajednice, čije je održavaje bilo zabranjeno za vrijeme režima Saddama Husseina. Cilj hodočašća je grob imama Husseina, unuka proroka Muhameda, kojeg šiiti smatraju mučenikom svoje vjere. U želji da izbjegnu sukob s hodočasnicima, američke snage su se povukle iz Karbale.

******

Jedna iračka organizacija koja prati poštivanje ljudskih prava tvrdi da je pronašla tisuće dokumenata koji svjedoče o pogubljenjima koje je izvršio režim Saddama Husseina. Odbor za oslobođenje zatvorenika, kao i druge međunarodne organitzacije, tvrdi da je za vrijeme 24-godišnje diktature u Iraku ubijeno na tisuće protivnika režima. Popise žrtava u Bagdadu već danima proučavaju tisuće građana, koji nastoje saznati što se dogodilo njihovim bližnjima.

******

U tijeku je sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojem se raspravlja o mogućem povratku međunarodnih inspektora za naoružanje u Irak. Na sastanku je nazočan i Hans Blix, glavni inspektor Ujedinjenih naroda za iračko naoružanje.

Rusija traži da se provjeri da li u Iraku još uvijek postoji oružje za masovno uništavanje – prije no što se ukinu sankcije, što je zatražio Washington. Američka vlada smatra da međunarodni inspektori ne bi trebali u ovom trenutku imati bilo kakvu ulogu u Iraku, jer oružje za masovno uništavanje već traže njezini vojni stručnjaci.

Američke snage još nisu objavile jesu li našli bilo kakvo kemijsko ili biološko oružje.

******

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan izjavio je da se u Irak uskoro vraćaju humanitarni djelatnici svjetske organizacije, te da bi se također u zemlju trebali vratiti i međunarodni inspektori za naoružanje. Kako iz Beča javlja Melanie Sully, gospodin Annan je rekao da Ujedinjeni narodi imaju važnu ulogu u obnovi Iraka.

Čelnik Ujedinjenih naroda je izjavio da međunarodna zajednica mora postići suglasnost o načinu da se u Iraku zajamče mir i stabilnost. Jedino će se tako na svjetskoj sceni prevladati podjele koje je uzrokovala iračka kriza, rekao je Koffi Annan.

"Svi moramo poštivati suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Iraka. Treba prihvatiti načelo da su Iračani odgovorni za političku budućnost njihove zemlje, kao i raspolaganje njezinim bogatstvima. No, u ostvarenju tog cilja, međunarodna zajednica ima određenu ulogu. Ujedinjeni narodi spremni su pridonijeti tome."

Kofi Anna je u govoru namještenicama Ujedinjenih naroda u Beču rekao da u Irak odlazi sve više djelatnika svjetske organizacije. Oni koordiniraju dostavu humanitarne pomoći i pomažu u obnovi programa "Nafta za hranu".

O radu međunarodnih inspektora za iračko naoružanje, Kofi Anna je rekao da je “on bio poštovan od svih strana.” Mandat inspektora još uvijek je na snazi, njihova je djelatnost bila privremeno prekinuta zbog rata – rekao je glavni tajnik. Gospodin Anna je dodao da se inspektori – koji su neposredno pred rat u Iraku tražili oružje za masovno uništavanje – moraju što brže vratiti u tu zemlju, kako bi se uvjerili da tamo više ne postoji takvo naoružanje.

Kofi Anna je inače u trodnevnom posjetu Austriji, čija se vlada nada da će se u Beču održati međunarodna konferencija o obnovi Iraka.

XS
SM
MD
LG