Linkovi

Fleischer: Sankcije protiv režima koji više ne postoji  - besmislene (22/4/03) - 2003-04-22


Glavni inspektor Ujedinjenih naroda za iračko naoružanje Hans Blix izjavio je da se on i njegove kolege trebaju vratiti u Irak, kako bi potvrdili moguće nalaze kemijskog ili biološkog naoružanja. Međutim, kako iz Bijele kuće javlja Scott Stearns, američka vlada smatra da međunarodni inspektori u ovom trenutku ne bi trebali biti u Iraku, jer njihov posao obavljaju koalicijske snage.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer izjavio je da iračko oružje masovnog uništavanja sada traže koalicijske snage. Sada kada je režim Saddama Husseina uklonjen, treba razmotriti promjene u međunarodnom sustavu inspekcija, rekao je gospodin Fleischer. “Predsjednik Bush gleda unaprijed, a ne unatrag” – izjavio je Ari Fleischer.

Američke snage koje traže kemijsko i biološko naoružanje do sada nisu objavile da su pronašle tu vrstu oružja.

Inspektori Ujedinjenih naroda bili su u Iraku neposredno pred rat. Vijeće sigurnosti raspravljalo je danas o njihovom povratku u tu zemlju. Rusija želi da se ekonomske sankcije protiv Iraka ukinu tek kada se pokaže da u toj zemlji više ne postoji oružje masovnog uništavanja.

Predsjednik George Bush zatražio je da se sankcije ukinu po brzom postupku, jer će tako Irak lakše kupiti uvoznu robu koja je potrebna za obnovu i podmirivanje najosnovnijih potreba satanovništva. Ari Fleischer je izjavio da nema smisla održavati sankcije protiv režima koji više ne postoji, te da će nastavak embarga štetiti jedino stanovništvu Iraka.

Nakon sastanka Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o situaciji u Iraku, Francuska je predložila ukidanje nekih od sankcija protiv Iraka. Ovaj francuski potez iznenadio je mnoge. Francuski veleposlanik u svjetskoj organizaciji predložio je trenutačnu obustavu sankcija te postupno ukidanje programa Nafta za hranu.

XS
SM
MD
LG