Linkovi

Bivši irački čelnici snosit će punu odgovornost (22/4/03) - 2003-04-22


Koalicijske snage, predvodjenje Sjedinjenim Državama, pritvorile su nekoliko bivših dužnosnika iz režima Saddama Husseina. Medju njima je i Jamal Mustafa Abdullah Sultan, koji je zamjenik čelnika za plemenska pitanja i jedini preživjeli zet Saddama Husseina. U pritvoru se nalazi i Humam Abd al-Haliq Abd al-Ghafar, bivši irački ministar visokog obrazovanja i znanstvenih istraživanja. Uhićeni su i general-pukovnik Amer al-Saadi, negdašnji Saddamov savjetnik za znanost te zbačeni Saddamov polu-brat Watban Ibrahim Hasan, koji nekada bio ministar unutarnjih poslova. Oni i mnogi drugi bit će smatrani odgovornima za patnje kojima su bili izloženi Iračani.

Svakog dana sve više Iračana svjedoči o brutalnosti režima Saddama Husseina, pod kojim su čak i djeca bila sakupljana i mučena. Tijekom nastojanja da se oslobodi Bagdad, američki marinci su pomogli u oslobadjanju više od 100 djece. Predsjednik George W.Bush je rekao da su ta djeca bila stavljena u zatvore zato što su odbila da se pridruže mladeži diktatorove stranke Baas: "Neishranjena djeca obučena u dronjke bila su presretna da vide svoje roditelje i naše oslobodilačke snage."

Predsjednik Bush je, isto tako, istaknuo da je od kritične važnosti da zemlje poput Sirije ne postanu sigurno utočište za ratne zločince i teroriste: "Sirijska vlada treba suradjivati sa Sjedinjenim Državama i našim koalicijskim partnerima ne pružajući utočište pripadnicima stranke Baas, vojnim časnicima ili bilo kojoj osobi koja treba odgovarati za svoja djela!"

O najvišim iračkim dužnosnicima provest će se istraga, a oni koji budu odgovorni za patnje kroz koje su prošli gradjani Iraka moraju odgovarati za svoja djela.

XS
SM
MD
LG