Linkovi

Nova uhićenja i predaje s američke liste najtraženijih (21/4/03) - 2003-04-21


Prema navodima američke vojske koalicijske su snage uhvatile bivšeg iračkog ministra visokog obrazovanja i znanstvenih istraživanja Abd al-Halq Abd al-Gafara. Istodobno – irački Nacionalni kongres je priopćio da im se predao zet Saddama Husseina, Jamal Mustafa Abdullah Sultan a-Tikriti. Ta je politička skupina obećala da će uskoro tog bivšeg bliskog Saddamovog suradnika predati američkim snagama.

Obojica uhićenika se nalaze unutar američkog spiska od 55 najtraženijih iračkih dužnosnika. Inače, u Irak je preko Jordana stigao prvi veći konvoj Ujedinjenih naroda s hranom. Taj je konvoj trebao stići ranije u Bagdad, ali zbog nesigurne situacije operacija je kasnila nekoliko dana. Očekuje se da se tih tisuću i 400 tona tona pšeničnog brašna raspodjeli početkom svibnja.

I dok preko Jordana počinje stizati humanitarna pomoć stanovnicima Iraka, uzduž jordansko-iračke granice, na takozvanoj “ničijoj zemlji” smjestilo se preko tisuću iranskih i palestinskih izbjeglica koje, inače, žive u Iraku, nadajući se da će Jordan uskoro otvoriti obližnji izbjeglički logor. Ujedinjeni narodi ističu da je tim izbjeglicama potrebna trenutačna medicinska zaštita.

Izbjegli Palestinci tvrde da su morali pobjeći, jer im Iračani prijete da će ih ubiti i silovati. Iranski Kurdi, pak, kažu da se se odlučili na izbjeglištvo zbog nedostatka hrane te zbog nasilja na ulicama Bagdada.

XS
SM
MD
LG