Linkovi

Američki civilni administrator u Bagdadu (22/4/03) - 2003-04-21


Umirovljeni američki general Jay Garner, koji je zadužen za poslijeratnu obnovu Iraka, stigao je u Bagdad. Prvo na popisu prioritetnih zadataka gospodina Garnera biti obnova komunalnih i drugih temeljnih usluga diljem zemlje i to što je brže moguće.

Umirovljeni general američke vojske Jay Garner stigao je u Bagdad iz Kuvajta. Zajedno s njim stiglo je oko 20 civilnih upravitelja uključujući i njegovog zamjenika, Britanca Tima Crossa. Glasnogovornik 5. korpusa američke vojske, bojnik William Thurmond, izjavio je da će general Garner i njegovi pomoćnici posjetiti razne objekte u glavnom gradu i drugdje u Iraku u sljedećih nekoliko dana.

"On posjećuje bolnicu i lokalnu policiju ovdje u Bagdadu. Posjetit će i objekte iz sustava opskrbe električnom energijom i vodom. Zatim će posjetiti neke druge iračke gradove. Ne mogu iznositi pojedinosti zbog sigurnosnih razloga. Nakon toga general Garner će se vratiti u Bagdad."

Ovo je prvi dolazak generala Garnera u Bagdad od kada su američke snage zbacile iračkog čelnika Saddama Husseina s vlasti, prije više od dva tjedna. Predsjednik Bush je nedavno imenovao generala Garnera da upravlja Uredom za obnovu i humanitarne usluge koji predvodi američka vojska. Nova vladina agencija ima zadatak da oblikuje novu vlast u Iraku nakon Saddama Husseina, da oživi ekonomiju i pripremi teren za privremenu vladu koju će činiti Iračani.

General Garner priznaje da se sučeljava s brojnim zaprekama, uključujući siromaštvo, etničko i vjersko suparništvo, te protivljenje dugoročnoj američkoj vojnoj nazočnosti u Iraku. General je dodao da ne zna koliko dugo će trebati za obnovu Iraka na način koji će biti prihvatljiv iračkom narodu. Međutim, on naglašava da Sjedinjene Države i koalicijski saveznici neće napustiti zemlju sve dok Iračani ne održe demokratske izbore i izaberu novog čelnika.

General Garner donosi zadatku obnove Iraka bogato vojno i poslovno iskustvo. U Pentagonu, general Garner je bio jedan od glavnih stručnjaka kopnene vojske za rakete. Nakon rata u Perzijskom zaljevu, predvodio je međunarodne humanitarne napore na sjeveru Iraka. Nakon odlaska iz vojske 1997, general Garner počeo je raditi za tvrtku SY Technologies, koja proizvodi oružje. Njegove veze s tom tvrtkom izazvale su kritike njegovog imenovanja na sadašnju dužnost direktora Pentagonovog Ureda za obnovu i humanitarnu pomoć.

General Garner i njegovo osoblje koje broji više od 400 vojnih časnika i civila započelo je s pripremama svoje misije u Kuvajtu prije više od mjesec dana. Očekuje se da će oni prebaciti svoj stožer u Bagdad u nadolazećem tjednu. U osoblju se nalaze članovi State Departmenta, Ministarstva trgovine, umirovljeni generali američkih oružanih snaga te više od 20 sudaca i odvjetnika koji će pomoći u ponovnoj uspostavi sudskog sustava.

XS
SM
MD
LG