Linkovi

Predao se zet Saddama Husseina, Jamal Mustafa Abdullah Sultan a-Tikriti (21/4/03) - 2003-04-21


Prema navodima američke vojske koalicijske su snage uhvatile bivšeg iračkog ministra visokog obrazovanja i znanstvenih istraživanja Abd al-Halq Abd al-Gafara. Istodobno, irački Nacionalni kongres priopćio je da im se predao zet Saddama Husseina, Jamal Mustafa Abdullah Sultan a-Tikriti. Ta je politička skupna obećala da će uskoro tog bivšeg bliskog Saddamovog suradnika predati američkim snagama. Obojica uhićenika se nalaze unutar američkog popisa od 55 najtraženijih iračkih dužnosnika.

Predsjednik Bush je izjavio da će oslobođenje Iraka učiniti svijet sigurnijim. Kako javlja Paula Wolfson, predsjednik je dao takvu izjavu nakon štio je nazočio uskršnjoj misi u jednoj vojnoj bazi nedaleko od njegovog ranča u Texasu.

Predsjednik Bush je rekao da nije zabrinut nedavnim prosvjedima u Iraku u kojima se tražilo povlačenje američkih vojnika. On je istaknuo da prosvjedi predstavljaju znak slobode. Tijekom boravka u Fort Hoodu predsjednik se sastao s dvojicom od sedmero američkih vojnika koji su bili zarobljeni tijekom sukoba u Iraku. Predsjednik je istaknuo da postoje znakovi koji pokazuju da Sirija počinje reagirati na američke pozive da ne pruža utočište zbačenim iračkim dužnosnicima i pripadnicima stranke Baas.

Dvojica kongresmena arapskog podrijetla, koji su se, u pripremi dolaska državnog tajnika Colina Powella, sastali sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u Damasku, izvjestili su da je sirijski čelnik obećao da će uskratiti azil bilo kojem visokom dužnosniku svrgnutog iračkog režima te da će protjerati one koji se možda već nalaze na sirijskom teritoriju.

XS
SM
MD
LG