Linkovi

U Ameriku se vratilo sedam vojnika koji su bili u iračkom zarobljeništvu (20/4/03) - 2003-04-20


Sedam američkih vojnika koji su prije tjedan dana oslobođeni iz iračkog zarobljeništva vratilo se u Sjedinjene Države, odnosno u bazu Fort Bliss u Teksasu. U Ameriku su se vratili nakon kraćeg liječenja u jednog američkoj vojnoj bolnici u Njemačkoj. Među bivšim ratnim zarobljenicima najteže je ranjena vojnikinja Shoshana Johnson, kojoj su prostrijeljena oba stopala. No i ona je svoje kolege, po povratku u Fort Bliss, pozdravila širokim osmjehom, nakon što su je na nosilima iznijeli iz aviona.

******

Na diplomatskom planu – jedan od ciljeva američke vlade je uvjeriti Vijeće sigurnost da je došlo vrijeme za ukidanje sankcija protiv Iraka. Vijeće sigurnosti je podijeljeno po ovom pitanju. Glasnogovornica Bijele kuće izjavila je da vlada radi na ovom pitanju. Američki će predsjednik predložiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da sankcije ukine postupno, u roku od sljedećih nekoliko mjeseci. Francuska i Rusija ne žele da se sankcije ukinu sve dok se svjetskoj organizaciji ne da ključna uloga u obnovi Iraka.

******

Zapovjednici američke vojske u Iraku smatraju da će jučerašnje hvatanje bivšeg ministra financija vjerojatno dovesti do povrata milijardi dolara novčanih rezervi režima Saddama Husseina, koje se nalaze u inozemstvu. Hikmata Ibrahima al-Azzawi-a uhitila je jučer iračka policija – on je posljednji u nizu članova vrhuške režima Saddama Husseina koji je uhićen posljednjih nekoliko dana. Američke snage traže ukupno 55 čelnika Saddamova režima.

U međuvrmenu, Međunarodni crveni križ priopćio je da se Irak nalazi u vrlo osjetljivoj situaciji, jer se red i zakon vrlo brzo moraju učvrstiti. Crveni je krž ponovno pozvao američke snage da obnove opskrbu strujom, vodom i pokrenu druge komunalne službe.

Na humanitarnom planu – iz Jordana je u Bagdad krenuo konvoj kamiona s hranom. U južnom Iraku, obnovljen je promet željezničkom prugom koja povezuje Basru i luku Umm Qasr.

XS
SM
MD
LG