Linkovi

Ministar obrane Rumsfeld o novom Iraku (20/4/03) - 2003-04-20


Sada kada je u Iraku svrgnut režim Saddama Husseina, koalicija predvođena Sjedinjenim Državama radi na tome da se vlast u Iraku preda iračkom narodu. Iračke organizacije koje su djelovale u inozemstvu, predstavnici oporbe te plemenski i vjerski čelnici sastaju se s predstavnicima koalicije i raspravljaju o sastavu privremene vlasti.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je kako će privremena vlast predati punu odgovornost upravljanja iračkom narodu: "Kao prvo, to će omogućiti iračkom narodu da ima neposrednu ulogu u upravi nad svojom zemljom, uključujući odgovornost za rad brojnih ministarstava. Drugo, postoji odgovornost za postavljanje temelja nove iračke vlade - uključujući izradu nacrta ustava, reformu pravnog sustava, ekonomsku reformu te planiranje izbora, kao i nacrt povelje o građanskim pravima. Tako će se osigurati pravedan sistem koji će jamčiti svim skupinama u Iraku pravo glasa u upravljanju svojom zemljom."

Kako je rekao ministar obrane Rumsfeld, stranci ne mogu sami uspostaviti demokratske institucije: "Mi možemo pomoći pri okupljanju svih Iračana, kao i u stvaranju stabilnosti i sigurnosti koje su neophodne za početak stvaranja jednog društva. Međutim, izgradnja slobodnog Iraka je pravo i odgovornost iračkog naroda."

Ovaj proces, kazao je ministar obrane Rumsfeld, vodit će ka vladi koja “neće biti prijetnja svojim susjedima kao niti ostatku svijeta, kada je u pitanju oružje masovnog uništavanja. Ta vlada neće podržavati terorističke mreže. Ona će jamčiti prava svim vjerskim i etničkim grupama, dozvolit će političke i osobne slobode građana. Bit će to vlada koja će djelovati u skladu sa zakonom, tako da niti jedan Iračanin neće živjeti pod prijetnjom terora ili straha.”

XS
SM
MD
LG