Linkovi

Posadi Međunarodne svemirske postaje uskoro stiže zamjena (19/4/03) - 2003-04-19


Gotovo tri mjeseca nakon tragedije svemirskog raketoplana Columbia i prizemljenja ostatka američke svemirske flote, dvojica astronauta spremna su se otisnuti prema Međunarodnoj svemirskoj postaji Alfa. Radi se o Amerikancu Edwardu Luu i ruskom kozmonautu Juriju Malenchenku. Oni bi 26. travnja trebali poletjeti u orbitu nošeni ruskom raketom, s kozmodroma u Bajkonuru, u Kazahstanu.

Kako se orbitalna postaja oslanjala pretežito na letjelice tipa Shuttle, njihovo privremeno prizemljenje dovelo je do promjene u planovima rada u orbiti. Standardnu tročlanu posadu zamjenjuje dvočlana, kako bi se uštedjelo na potrepštinama koje treba donijeti u orbitu.

Dosadašnja posada Alfe trebala bi se vratiti na Zemlju 4. svibnja, u ruskoj kapsuli i sletjeti na kopno na području Kazahstana. Biti će to prvi povratak na Zemlju NASA-inih astronauta na teritoriju neke druge države, s letjelicom druge države i prvo slijetanje koje nije obavljeno bilo na vodi ili na pistama na Floridi ili u Kaliforniji, na kojima Shuttle inače slijeće.

XS
SM
MD
LG