Linkovi

Iraku susjedne zemlje traže brzo povlačenje koalicijskih snaga (19/4/03) - 2003-04-19


Vlade Iraku susjednih država pozvale su Sjedinjene Države i Britaniju da se što brže povuku iz te zemlje. “Okupacijske se vlasti moraju povući, a irački narod treba izabrati vlastitu vladu” – navodi se u priopćenju ministara vanjskih poslova država koje graniče s Irakom, koji su se jučer sastali u Bahreinu.

Zatražena je ključna uloga Ujedinjenih naroda u obnovi Iraka. Ministri su osudili američke optužbe na račun Sirije, koje se odnose na testiranje kemijskog oružja i pružanje utočišta pobočnicima Saddama Husseina. Obje su zemlje pozvane na pregovore kako bi se izbjegli novi sukobi u regiji.

******

U središtu Bagdada su jučer prosvjedovale tisuće Iračana, tražeći odlazak američkih snaga iz njihove zemlje. Nakon vjerskih službi, na ulice je izašlo oko 12 tisuća građana. Na prosvjede su pozvali islamski svećenici, koji su prosvjedovali zbog, kako je rečeno, "američke okupacije Iraka". Neki od prosvjednika nosili su primjerke Kurana, tražeći uspostavu islamske republike.

Predstavnici međunarodne koalicije, koja je svrgnula režim Saddama Husseina, izjavili su da su prosvjedi “dobar znak” koji ukazuje na činjenicu da Irak postaje slobodna zemlja.

******

Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva američkih snaga general Vince Brooks, izjavio je da koalicijske snage u zarobljeništvu drže i četvrtog člana vodstva režima Saddama Husseina.

Kurdske vlasti na sjeveru zemlje zarobile su Samira al-Aziza al-Najima, te ga predale Amerikancima. Radi se o bivšem čelnike stranke Bas u području glavnom grada, koji je upoznat s funkcioniranjem bivšeg režima i koji vjerojatno nešto zna o počinjenim zločinima i oružju za masovno uništavanje.

U Bagdadu je jučer također uhićen čelnik vojnog programa proizvodnje nervnih bojnih otrova.

******

Američki stručnjaci analiziraju televizijske snimke koje je jučer objavila jedna arapska televizijska mreža, koje navodno prikazuju Saddama Husseina u Bagdadu, 9. travnja - na dan kad su u grad ušle prve veće američke postrojbe.

Pentagon tvrdi da se još ne može reći radi li se o vjerodostojnim snimcima – odnosno kada je napravljen snimak, te radi li se zaista o iračkom diktatoru ili pak o nekom od njegovih dvojnika, kojima se režim znao služiti.

Na snimcima, koje je prikazala televizija iz Abu Dabija, vidi se osoba nalik Saddamu Husseinu kako otpozdravlja tisućama građana, dok se u blizini vidi i sin Saddama Husseina Qusay.

XS
SM
MD
LG