Linkovi

Prvi naoružani piloti civilnog zrakoplovstva (19/4/03) - 2003-04-19


New York Times piše da američka vlada smatra da se u Siriji krije najmanje sedam visokih čelnika režima Saddama Husseina, među kojima je i zapovjednik Republikanske garde te iračkih specijalnih postrojbi. Siriji je poslan popis dužnosnika bivšeg režima koji se navodno nalaze u zemlji, i sada se čeka da ih Sirija vrati u Irak.

******

Dnevnik International Herald Tribune piše o prvim pilotima američkog civilnog zrakoplovstva koji na posao odlaze s ručnim naoružanjem. Jučer je program obuke u rukovanju revolverom prošlo prvih 46 pilota, koji rade za razne avio-prijevoznike. Cilj ove dosta kontroverzne mjere je bolja prevencija mogućih otmica zrakoplova. “Kada vam se otvore vrata pilotske kabine, nikad ne znate tko je s druge strane. Cilj nam je zaštiti putnike pod svaku cijenu” – rekao je jedan od polaznika programa.

******

Također u International Herald Tribuneu, vanjskopolitički komentator William Pfaff razmišlja o “postojanosti zla u suvremenom svijetu” - netom pred Uskrs, te nakon što je prošao židovski blagdan Pesah. Nakon što je spomenuo "očita oličenja suvremenog zla – od Hitlera, Staljina i Mao Ce-tunga pa do Saddama Husseina", William Pffaf piše:

“Čak i u Sjedinjenim Državama, gdje je potraga za osobnom srećom jedan od glavnih ciljeva nacije, strah, mržnja i osveta - više nego ikad prije - zadobijaju sve snažniji utjecaj u vladajućim krugovima. To je postalo očito od terorističkih napada od 11. rujna 2001. Nacionalna je politika postala da se na zlo uzvraća istom mjerom” – piše William Pffaf.

“Međutim, poruka Uskrsa i Pesaha glasi – milost svima, pa i onima koji je nisu zavrijedili. Možda je nismo vrijedni, no ona nam je ponuđena. U ovoj poruci, obje vjere – i kršćanstvo i židovstvo – ukazuju na svijest naših predaka da je čovjek, u svojoj slobodi, vrlo ranjivo i grešno biće” – piše u International Herald Tribuneu William Pffaf.

XS
SM
MD
LG