Linkovi

Mecca-Cola, izazov Coca-Coli u muslimanskim zemljama (20/4/03) - 2003-04-19


Glasovito bezalkoholno piće Coca-Cola dobila je konkurenciju koja je nastala kao dio prosvjeda protiv američke vanjske politike na Srednjem istoku. Novi napitak zove se Mecca-Cola po najsvetijem islamskom mjestu, a Senegal je jedna od prvih zemalja u Africi na čijem tržištu je plasiran novi proizvod. Pored toga prve pošiljke Mecca-Cole isporučene su u Mauritaniju, Libiju i Sudan, a uskoro će biti upućene u Gabon i Mali. Mecca Cola se može kupiti i u nekim europskim zemljama te na Srednjem istoku gdje je do sada prodano pet milijuna boca tog bezalkoholnog pića.

Utemeljitelj Mecca-Cole je francuski biznismen tuniskog podrijetla, Tawfik Mathlouthi. Prema njegovim riječima deset posto od prodaje bit će upućeno za pomoć palestinskoj djeci i još deset posto europskim zakladama. Izgledom ambalaže Mecca-Cola podsjeća na američku Coca Colu. Međutim, nakon pažljivijeg proučavanja na naljepnici se može uočiti džamija, natpis na arapskom, te slogan napisan na arapskom i francuskom koji glasi: “Nemojte piti bez veze, pijte s uvjerenjem”.

U sjedištu Coca-Cole u Atlanti nisu izravno komentirali pojavljivanje novog bezalkoholnog pića na tržištu većinski muslimanskih zemalja, ali su objavili da rezultati proteklog tromjesječja pokazuju da povećanje anti-američkog raspoloženja nije značajnije utjecalo na prodaju.

XS
SM
MD
LG