Linkovi

Uhićen još jedan visoki dužnosnik stranke Baath (18/4/03) - 2003-04-18


Još jedan visoki člana svrgnute vlasti Saddama Husseina, dužnosnik stranke Baath, Samir Abd al-Aziz al-Najim, nalazi se u rukama koalicijskih snaga. Njega su američkim vojnicima predale kurdske snage u sjevernom Iraku.

Brigadni general Vincent Brooks opisao je Samira Bada al-Aziza al-Najima kao osobu koja je bila upoznata s važnim informacijama iračkog režima i njegovim akcijama. "Svi koji su se našli na našem popisu 55 članova raspolagali su informacijama o načinu djelovanja vrha vlasti i, što je još važnije, njenim akcijama, nekim od zločina koji su počinjeni protiv stanovništva. Oni su bili upoznati s informacijama u vezi oružja masovnog uništenja, vezama s terorizmom, svim stvarima koje ćemo, kako vjerujemo, otkriti kad uhvatimo druge čelnike režima".

U rukama koalcijskih snaga nalaze se četvorica visokih dužnosnika bivše vlasti. Što se vojnih akcija tiče, u protekla 24 sata postrobe Četvrte pješake divizije sukobile su se s iračkim paravojnim snagama sjeverno od Bagdada. Tom prilikom uništeno je osam iračkih lakih vozila te je zarobljeno 30 ljudi.

Pentagon će uputiti u Irak ekipu stručnjaka za oružja koju će uglavnom sačinjavati civili. Vojni dužnosnici kažu da će ekipa brojiti oko tisuću znantstvenika, obavještajnih stručnjaka i bivših inspektora Ujedinjenih naroda. Ta će skupina tragati za iračkim oružjem masovnog uništavanja, vezama iračkog režima s terorističkim organizacijama te za dokazima o počinjenim ratnim zločinima vlasti Saddama Husseina. Glavni inspektor Ujedinjenih naroda, Hans Blix, vjeruje da bi trebalo dopustiti povratak inspektora svjetske organizacije u Irak kako bi oni osigurali vjerodostojnu potvrdu bilo kakvih nalaza američkih i britanskih snaga.

XS
SM
MD
LG