Linkovi

General Myers: Izvanredna pobjeda na bojnom polju (18/4/03) - 2003-04-18


Načelnik Združenog stožera američke vojske, general Richard Myers izjavio je da je koalicija u Iraku ostvarila - kako je kazao - izvanrednu pobjedu na bojnom polju. No, general je upozorio da rat još nije gotov.

General Myers prvi je visoki dužnosnik Pentagona koji je u javnosti upotrijebio riječ "pobjeda". No, prema njegovim riječima, posao američkih snaga još nije ni izdaleka gotov - niti u Iraku, niti u Afganistanu, niti bilo gdje drugdje gdje se vodi rat protiv terorizma.

"Još uvijek stoji nesretna činjenica da postoje ljudi koji mrze Ameriku i naše slobode. Oni su i dalje opasni i ostaju predani uništavanju našeg načina života," rekao je.

General Myers dodao je da će neprijatelji - kako je rekao - napasti Ameriku na najnemoralniji i najpodliji mogući način." Načelnik Združenog stožera također je pozvao američke snage u Sjedinjenim Državama i inozemstvu da ostanu spremne za akciju i da budu na oprezu.

Pentagon je najavio da će u Irak uputiti ekipu uglavnom civilnih inspektora za naoružanje, no uz upozorenje da inspektori neće moći pronaći zabranjeno oružje bez iračke pomoći. Vojni dužnosnici kazali su za Glas Amerike da će u ekipu biti uključeni i bivši inspektori Ujedinjenih naroda.

Međutim, ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da potraga za oružjem za masovno uništavanje nije "potraga za blagom" i da inspektori neće pronaći ništa ukoliko im Iračani ne pomognu. Glavni inspektor UN-a Hans Blix kazao je da je donekle uvjeren da Irak nema takvo oružje.

Središnje zapovjedništvo američke vojske priopćilo je da se koalicija sada preusmjerava s borbenih operacija na poboljšanje uvjeta potrebnih za zaživljavanje slobodnog i stabilnog Iraka. Brigadni general Vince Brooks izjavio je da su se američke snage pridružile Iračanima u ponovnoj uspostavi elektro- i vodoopsrkbe. U međuvremenu, američki dužnosnici namjeravaju ispitati Saddamovog polubrata Barzana Ibrahima Hasana al-Tikritija, koji je uhvaćen jučer u Bagdadu. Američke snage koje su ga uhvatile kažu da je vodio obavještajnu službu zaduženu za smaknuća Saddamovih protivnika.

Američki vojni dužnosnici ispituju dva izvještaja o masovnim grobnicama na sjeveru i jugu Iraka. Prema priopćenju američkog Središnjeg zapovjedništva, Iračani su doveli britanske snage do mjesta jugozapadno od Basre na kojem se nalazi najmanje pet masovnih grobnica. Također se istražuje kurdski navodi o možda i tisućama tijela u masovnoj grobnici u blizini Kirkuka na sjeveru Iraka. Do sada su iz te grobnice ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe. Neki Kurdi vjeruju da su na tom mjestu možda zakopani ostaci nekih od desetaka tisuća žrtava Saddamovog pokušaja etničkog čišćenja Iraka od Kurda iz 1988.

XS
SM
MD
LG