Linkovi

Zagreb: Vlada šalje u Den Haag dokumentaciju Gojka Šuška (18/4/03) - 2003-04-18


Haško Tužiteljstvo konačno će dobiti dugo traženu dokumentaciju bivšeg ministra obrane Gojka Šuška. Hrvatska Vlada odlučila je deklasificirati i Tribunalu predati dokumentaciju koja bi mogla rasvijetliti hrvatsku ulogu u ratu u BiH. Namjera je Vlade da i sama istraži što je i s koliko novca hrvatskih poreznih obveznika bivša vladajuća stranka deset godina financirala u BiH.

Dvadeset i četiri sata nakon odlaska Carle del Ponte iz Zagreba Vlada je odlučila u Den Haag poslati dokumentaciju bivšeg ministra obrane Gojka Šuška. Pretpostavlja se da se radi o njegovoj korespondenciji s vodstvom bosansko-hercegovačkih Hrvata, odnosno, njihovim zahtjevima za financiranjem.

Prema procjenama donedavnog ministra obrane Joze Radoša iz hrvatskog je državnog proračuna od 1990. do 2000. u BiH otišlo najmanje dvadeset milijardi kuna, po dvije milijarde godišnje. Radoš je novinarima kazao da je pitanje koliko je stvarno novca poslano obzirom da transakcije s početka rata nigdje nisu dokumentirane. "Prvih godina rata tragovi nisu ostajali," rekao je Radoš.

Prema podacima Ministarstva obrane, do 2000. godine za plaće desetak tisuća vojnika HVO-a godišnje se izdvajalo oko 700 milijuna kuna, za obitelji poginulih vojnika HVO-a i invalide oko 400 milijuna kuna, za izbjeglice iz BiH samo je 1999. plaćeno oko 200 milijuna kuna. Sa 120 milijuna kuna godišnje hrvatski porezni obveznici plaćali su i građevinsku tvrtku Monitor Ljube Ćesića Rojsa.

O poslovanju tvrtke koja je plaćala pripadnike 66. pukovnije HVO nepotpuni podaci postoje samo za dvije godine, od 120 milijuna kuna godišnje, šest je odlazilo za plaće, a ostali troškovi nisu specificirani.

Izdvajanja za HVO koalicijska vlada najprije je smanjila na 300 milijuna kuna, a kasnije ukinula zbog sumnji da pola od tog iznosa nikad nije stiglo u Bosnu. Od upada SFOR-a u Hercegovačku banku Državno odvjetništvo RH istražuje financijske transakcije prema BiH. Slanje Šuškove dokumentacije u Den Haag i vladina namjera da nakon tri godine detabuizira i odgovori na pitanje hrvatske umiješanosti u rat u BiH sasvim će sigurno izazvati potrese na domaćoj političkoj sceni.

XS
SM
MD
LG