Linkovi

Hvatanje Abu Abbasa (18/4/03) - 2003-04-18


Koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Državama kidaju iračke veze s terorizmom, kako je to jasno rekao američki general Vince Brooks.

"U noći 14. travnja 2003. godine, specijalne postrojbe koalicijskih snaga izvele su operaciju na jugu Bagdada u kojoj je uhićen palestinski terorist Mohammed Abbas, poznat i kao Abu Abbas. O Abi Abbasu se često govori kao o glavnom tajniku Palestinskog oslobodilačkog fronta, a bio je i glavni planer otmice talijanskog putničkog broda “Achile Lauro” 1985. godine," rekao je general Brooks.

Abu Abbas je najprije bio član terorističke grupe Georgea Habasha “Narodni front za oslobođenje Palestine”. Potom se priključio terorističkoj grupi “Narodna fronta za oslobođenje Palestine – Glavna komanda”, koja ima podršku Sirije. Tijekom 1976. godine, on je neuspješno pokušao preuzeti tu grupu iz ruku Ahmada Jibrila. Tijekom 1997. godine, uz podršku Iraka, Abbas je utemeljio frakcijsku grupu, “Palestinski oslobodilački front”. Preselio se iz Sirije u Tunis 1983. godine.

Abu Abbas je organizirao terorističke napade protiv Izraela, te otmice pripadnika mirovnih postrojbi Ujedinjenih naroda u Libanonu. U listopadu 1985. godine, teroristi “Palestinskog oslobodilačkog fronta” oteli su talijanski putnički brod “Achile Lauro”. Držali su putnike i posadu taocima te ubili Leona Klinghoffera, šezdeset-devetogodišnjeg američkog državljanina židovskog podrijetla, koji je bio u invalidskim kolicima. Abbasa i četvoricu otmičara kasnije su uhitili američki vojnici, te ih predali talijanskim vlastima. Otmičari su osuđeni na kaznu zatvora. Medjutim, Abu Abbasu je dopušteno da napusti Italiju. On je kasnije, u odsutnosti, osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Abu Abbas je dobio utočište u Iraku, zahvaljujući režimu Sadama Huseina. Njegovo uhićenje od strane koalicijskih snaga predstavlja dodatni dokaz da je irački režim podržavao međunarodni terorizam. To dokazuje još nešto, kako je to rekla Lisa, kćerka ubijenog Leona Klinghoffera.

"Ovo na neki način upućuje poruku da neovisno o tome koliko godina je prošlo, ako ste terorist ... nema mjesta na koje možete pobjeći i gdje se možete skriti,” rekla je Lisa Klinghoffer.

Oslobođenje Iraka predstavlja značajnu pobjedu u ratu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG