Linkovi

Easa: 'Neki arapski vjerski poglavari razlog padu Bagdada nalaze u pomanjkanju vjere' (19/4/03) - 2003-04-18


Danas se obilježava prvi veći molitveni praznik za iračke muslimane otkako su Bagdad osvojile koalicijske snage. Novinar Glasa Amerike William Chien razgovarao je s profesorom Shamlanom al Easaom s odjela političkih znanosti na Kuvajtskom sveučilištu, da opiše osjećaje koji prevladavaju u arapskom svijetu.

Profesor Easa kaže kako neki arapski vjerski poglavari krive pomankanje vjere u Islam za pad Bagdada. Mnogi od njih, također, opominju Sjedinjene Države da ne uspostavljaju marionetski režim u Iraku. Profesor Easa kaže da proslava na ulicama glavnog iračkog grada predstavlja znak dobrodošlice novom političkom sustavu, što ne znači da postoje simpatije za okupacijsku vojsku. Gospodin Easa čvrsto vjeruje u potrebu odvojenosti crkve i države što u njegovom slučaju znači - džamije i države. "Mi moramo krenuti od sebe, razmisliti i shvatiti zbog čega je pretrpljen poraz. Sada se u džamijama dogadja to da se svi ponovno okreću Islamu, Arabizmu ili pan-Arabizmu. Vraćati se Islamu nije ništa novo. Svaki put kada doživimo poraz od Izraela ili nekog drugog – uvijek se vraćamo Islamu. Mislim da sada trebamo više od toga. Trebamo pričekati nekoliko mjeseci da se situacija u Iraku smiri i stabilizira. Tada će doći i do velikih i radikalnih promjena u načinu razmišljanja, počet će se problemima pristupati iz racionalnog i znanstvenog kuta, umjesto tog tradicionalnog povratka Islamu ili Arabizmu".

Vjerske prazničke aktivnosti koje će se održavati uglavnom u većim džamijama, sastojat će se od prepričavanja priče o Iraku koju će kazivati vjerski poglavari, ponavljajući kako je stanje muslimana u svijetu povezano s njihovom količinom lojalnosti prema Alahu. Oni savjetuju svoje sljedbenike da pažljivo razmisle o situaciji u Iraku i da ih pritom ne zbune ostali svjetski dogadjaji. Vjerski poglavari ističu da iskren pristup Islamu predstavlja jedini način da se arapski svijet oporavi od trenutnog stanja u kojem se nalazi. "Ovo će se zasigurno odraziti i na druge arapske zemlje. Neki arapski režimi već su počeli razmišljati o potrebi provedbe određenih reformi kao što su ekonomske, socijalne i političke. Uskoro ćemo uvidjeti velike promjene širom svijeta, više slobode I više demokracije".

Profesor Easa dodaje da su prije 11. rujna Sjedinjene Države podržavale mnoge srednjoistočne režime, međutim nakon tog datuma Amerika se probudila, postavši svjesna jedne strašne realnosti. "Svi su zaboravili što se dogodilo 11. rujna. To je dan velikog preokreta u američkoj vanjskoj politici i načina na koji one gledaju na arapski svijet. Ljudi trebaju shvatiti da je tog dana nanesena velika uvreda Americi kao velikoj sili. Sada Sjedinjene Države ne žele samo promijeniti čelništva u tom kraju svijeta, nego i ideologiju koja se nalazi u pozadini svega. Afganistan prvi, Irak drugi, a zatim sve druge".

Profesor Easa dodaje da sada Sjedinjene Države žele promijeniti ne samo političku strukturu arapskog svijeta, već također žele promijeniti i svijest arapskog društva.

XS
SM
MD
LG