Linkovi

'Bend It Like Beckham' - neočekivani filmski hit (19/4/03) - 2003-04-18


U američkim kinima već tjednima se uspješno prikazuje britanska komedija "Bend It Like Beckham" koja se bavi dilemama konzervativne obitelji britanskih Sikha čija 18-godišnja kći voli nogomet.

Uspjeh ovog filma u Sjedinjenim Državama prilično je neočekivan. Naime, nogomet se u Americi ne može po popularnosti usporediti s baseballom, košarkom ili američkim nogometom. Međutim, "soccer" je popularan među djecom, posebno djevojčicama - kao zgodan oblik rekreacije u kojem nema grubosti i opasnijih ozlijeda.

Ženska nogometna reprezenatcija Sjedinjenih Država prvak je svijeta.

Zbog toga je komedija "Bend It Like Beckham" vjerojatno i popularna među američkim tinejdžerkama. Za ostali dio publike film režisera Gurindera Chadhe se reklamira kao "športska verzija 'My Big Fat Greek Wedding'". Kao i u tom filmu, radnja se temelji na sukobu kultura. Umjesto imigranata iz Grčke, tu su pripadnici milijunske zajednice britanskih Sikha. Roditelji glavne junakinje, 18-godišnje Jess, koju glumi Perminder Nagra, su prilično konzervativni i nije im jasno zbog čega im kći želi igrati nogomet. "Tko će se oženiti djevojkom koja cijeli dan polugola trči po travi?" - pita se njezina majka.

Jessin nogometni talent "otkriva" trener profesionalnog ženskog nogometnog kluba. Svoju "športsku karijeru" Jess skriva od roditelja, ali ne i novu prijateljicu iz kluba - Jules, koju glumi Keira Knightley. Roditelji sumnjaju da im je kći postala lezbijka.

Zaplet filma prilično je predvidljiv - ljubavna afera s trenerom, športski trijumf na kraju filma, mama i tata se na kraju pomire da im je kći nogometašica. No, tvrde američki kritičari, šarm filma nije u zapletu, već u duhovitim scenama sukoba "novog" i "starog", modernosti i tradicije, "Zapada" i "Istoka". "Sviđa mi se to što roditelji nisu opisani 's visoka', kao 'zadrte konzervativne budale', već kao ljudi koji, s njihove točke gledišta, imaju vrlo dobre razloge da se zabrinu za vlastitu kći i njezinu budućnost" - primjećuje kritičar San Francisco Chroniclea.

Film "Bend It Like Beckham" američki kritičari usporedili su s u Americi uspješnim britanskim komedijama iz devedesetih - "Billy Elliot" i "East Is East", koje su se također bavile sukobom različitih subkultura. "Nakon filma 'Bent it Like Beckham', iz kina izlazite sa smješkom na licu" - piše filmski kritičar San Francisco Chroniclea.

XS
SM
MD
LG