Linkovi

Predsjednik Bush uživa povjerenje 74 posto Amerikanaca (18/4/03) - 2003-04-18


Najnovije ankete američkog javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca smatra dostavu humanitarne pomoći glavnim prioritetom koalicijskih snaga, a ne hvatanje ili smrt Saddama Husseina. Prema anketi koju su proveli televizijska mreža ABC i dnevnik Washington Post, 58 posto ispitanika drži da će vojna pobjeda u Iraku umanjiti opasnost od terorizma. Međutim, 73 posto anketiranih izražava bojazan da će Bushova administracija zapasti u probleme oko mirovne misije u Iraku. Ankete pokazuju i porast popularnosti predsjednika Busha. Prema najnovijoj anketi ABC-a i Washington Posta 74 posto Amerikanaca odobrava način na koji predsjednik obavlja svoj posao. Taj broj je u siječnju iznosio 59 posto.

***

Britanski premijer Tony Blair je izjavio da je namjeravao dati ostavku da je njegova Laburistička stranka glasovala protiv britanskog sudjelovanja u ratu u Iraku. U intervjuu za dnevnik The Sun britanski je čelnik ponovio da je pokretanje vojne akcije protiv režima Saddama Husseina bila ispravna odluka te da je bio oduševljen kada je vidio televizijske snimke rušenja skulpture Saddama Husseina.

***

Glasnogovornik američkih oružanih snaga je izjavio da koalcijske snage istražuju velik broj neobilježenih grobova na sjeveru Iraka. Kurdski dužnosnici su priopćili da se u blizini Kirkuka nalazi više od 1,500 humaka. Dva groba su iskopana i na temelju nalaza lokalni dužnosnici vjeruju da se radi o grobovima Kurda ubijenih od režima Saddama Husseina 80-tih godina.

XS
SM
MD
LG