Linkovi

Rađa: Još bi nekoliko Hrvata moglo igrati u NBA (18/4/03) - 2003-04-18


Dino Rađa proslavljeni hrvatski košarkaš danas u dresu kluba Split i dalje svojim igrama plijeni pozornost domaće publike. Za Glas Amerike govori o četverogodišnjem angažmanu u NBA ligi, razlozima povratka u matični klub i ovogodišnjem natjecanju najboljih hrvatskih momčadi u košarkaškom prvenstvu.

Dino Rađa uskoro će proslaviti 36. rođendan. Nakon što je s ondašnjom splitskom Jugoplastikom osvojio dva naslova košarkaškog prvaka Europe, put ga je 1990. godine odveo u Rim. Od 1993. do 1997. uspješno igra za bostonske Celticse, a potom nosi dres Panathenaikosa, Zadra, Olimpyakosa, kratko zagrebačke Cibone, a od ove godine brani boje kluba u kojem je naučio prve košarkaške korake.

O razlozima povratka u momčad Splita Dino Rađa podsjeća: “Ovo je mlada momčad Splita i trebala im je pomoć. Dolazio sam često na njihove utakmice i gubili su jednostavno. Vidjelo se da nemaju od koga naučiti i trener koji je otišao iz kluba bio je mlad i sve je to bilo loše. Jednostavno trebao im je netko s iskustvom da im pomogne.”

Momčad Splita u ovogodišnjem košarkaškom prvenstvu što je započelo -zajedno sa Zadrom, Zagrebom i Cibonom vodit će glavnu riječ u osvajanju prvog mjesta.

Dino Rađa za Glas Amerike kaže: “Ove godine imamo najjaču ligu od kada postoji hrvatsko košarkaško prvenstvo. Postoje četiri momčadi koja svaka svaku može pobijediti. To se pokazalo i u toku Goodyear lige kad je svatko svakoga dobio i na gostujućem i na domaćem terenu, tako da će prvenstvo biti vrlo neizvjesno do samog kraja.”

U NBA momčadi Boston Celticsa od 1993. do 1997. godine Dino Rađa bio je među vodećim strijelcima i skakačima.

“Za mene je NBA bila jedna vaga koja mi je pokazala koliko vrijedim u svijetu najboljih. Moje iskustvo u NBA je fenomenalno, ali četiri su godine bile sasvim dovoljne. Amerika je jedna besprijekorna organizacija gdje sve štima do zadnjeg elementa, što ponekad fascinira.

"U hrvatskim klubovima ima nekoliko mladića koji bi mogli uspjeti u NBA", kaže Dino Rađa, ali ne želi govoriti o njihovim imenima jer kako ističe "još je pred njima puno treninga i utakmica".

Uspoređujući europsku košarku i američki profesionalni basket Dino Rađa, po mnogima najbolji centar hrvatske košarkaške lige ističe: “Razlika je drastična. Ja mislim da Europa nikad neće dostići Ameriku. Jedan američki "Dream Team", ukoliko se ozbiljno pripremi i ozbiljno trenira, nema šanse da izgubi od bilo koje europske momčadi".

XS
SM
MD
LG