Linkovi

CSM: 'Je li rat u Irak ipak bio križarski?' (17/4/03) - 2003-04-17


Iz pisanja današnjih američkih dnevnih listova izdvojili smo tri teme: "Christian Science Monitor" postavlja pitanje – "Je li rat u Irak ipak bio križarski?" Tu se spominju neke američke vjerske udruge koje su podržavale ratnu opciju, a pojedine kršćanske humanitarne agencije su objavile da namjeravaju iskombinirati pružanje pomoći s propovijedanjem. Tu spadaju i vjerske skupine čiji su čelnici iskazali vrlo negativne poglede na islam. Ti su vjerski čelnici, isto tako i prijatelji predsjednika Busha – navodi bostonski dnevnik i ističe da su u Bijeloj kući jednostavno slegnuli ramenima i izjavili: "Pa, ne možemo mi privatnim skupinama kazati što da rade."

"New York Times" piše o tome da Bijela kuća vrši pritisak na Izrael da poduzme inicijativu u mirovnim razgovorima s Palestincima. Od Izraela se, isto tako, traži da ublaži svoju ofenzivu na Zapadnu obalu i Gazu nakon što je izabran palestinski premijer, odnosno, za tjedan ili dva kada on počne raditi svoj posao. Do ove američke inicijative dolazi – piše "New York Times" – nakon što je Bijela kuća postala uvjerena da bi rat u Iraku morao slijediti napredak u izraelsko-palestinskom problemu.

"Washington Post", kao i svi američki mediji, izvještava o odlasku Michaela Jordana u igračku mirovinu: "Košarka je moj život…kaže Jordan…Košarka je moj najbolji prijatelj. No, ponekad morati odrasti kako bi se malo odmaknulo od najboljeg prijatelja!" U svojoj 15-godišnjoj karijeri Jordan je postigao 32.292 koša, 6.672 skoka, 5.633 asistencije, 2.514 ukradenih lopti i šest naslova NBA prvaka i pet puta je bio najbolji igrač NBA lige.

XS
SM
MD
LG