Linkovi

Jordan odigrao posljednju utakmicu karijere (17/4/03) - 2003-04-17


Sinoć je odigrano posljednje kolo regularnog dijela sezone, a Michael Jordan je odigrao svoju posljednju utakmicu u karijeri. Kakva je to košarkaška noć bila.

Michael Jordan je nakon sinoćnje utakmice protiv Philadelphia 76ersa iz dvorane posljednji put izišao kao igrač. To je njegov treći odlazak u igračku mirovinu i vjerojatno posljednji. Neće više biti playoffa niti naslova prvaka. O tome je li Michaelov povratak pod koševe u dresu Washington Wizardsa bio uspjeh ili ne može se razgovarati cijeli dan. Ali, o toj temi m nekom drugom prilikom.

Najbolji među najvećima, Michael Jordan je, osim što je u košarci osvojio sve što se osvojiti moglo, na američko gospodarstvo imao utjecaj u vrijednosti od 10 milijardi dolara. Da, dobro ste čuli, 10 milijardi dolara, jer zahvaljući njemu, stotine tisuća ljudi su zarađivale novac. Tvornica sportske opreme NIKE, prodavači kokica i Coca-Cole, sve košarkaške dvorane u Americi, televizija i razni magazini, tvrtke koje su pravile sve moguće s njegovim imenom, od tenisica do donjeg rublja, od zrakoplova do raznih napitaka…deset milijardi dolara. U Americi postoji čak i izraz: "Želim biti kao Mike"

Allen Iverson kaže da je upravo zbog Jordana počeo igrati košarku: "Ovo je za mene čast. Michael Jordan je meni značio sve, dao mi je viziju i zbog njega sam počeo igrati, tako da je on za mene zaista nešto posebno."

No, vratimo se Jordanovoj posljednjoj utakmici. Michael je odigrao nekoliko minuta i onda sjeo na klupu. No, 22.295 navijača željelo je vidjeti najvećeg košarkaša u povijesti te igre još jednom na terenu.

Dvije minute prije kraja svoje posljednje utakmice u karijeri Michael je ušao u igru, dosuđen je prekršaj na njemu. Ubacio je oba slobodna bacanja. Ubacio je svoje posljednje koševe. Svi prisutni u dvorani u Philadelphiji naprosto su poludjeli.

NBA će se igrati još mnogo, mnogo godina, ali nikada neće biti ista bez Michaela Jordana. Zaista smo imalu sreću živjeti u Jordanovo doba i u doba televizije i tako biti svjedoci jedne čudesne karijere.

XS
SM
MD
LG