Linkovi

Tisak diljem svijeta pozdravlja oslobođenje Iraka (17/4/03) - 2003-04-17


Dok irački građani slave kraj brutalnog režima Saddama Husseina, novine diljem svijeta izražavaju podršku slobodnom i demokratskom Iraku.

Urednik talijanske “La Repubblice” je napisao: “Tiranin je srušen zajedno sa svojim kipovima .. Ovo je prekrasan dan za iračke građane ... prekrasan dan za demokraciju.” Ruski vanjsko-politički komentator Maksim Jusin napisao je u svojem komentaru u “Izvestiyi": “Danas se predsjednik Bush i premijer Blair imaju pravo radovati. Pobijedili su. održali su svoju riječ. Zbacili su s vlasti “krvavi režim”.

Ertugtul Ozkok, glavni i odgovorni urednik turskog lista “Hurriyet” napisao je: “Budućnost iračkog naroda je svjetlija nego ikada prije. U idućih pet do deset godina, vidjet ćemo da se prihodi od nafte koriste na pravi način – to znači, za dobrobit građana, umjesto da se grade raskošne palače za diktatora koji proizvodi kemijsko oružje.”

“Jerusalem Post” okarakterizirao je oslobođenje Iraka kao “dan nade, ne samo za Arape već i za Izraelce. Bejrutski “An-Nahar” kaže da je poraz Saddama Husseina “usluga slobodi, demokraciji i humanosti u našem arapskom svijetu.”

Akeem Sabodeye, koji piše za nigerijski list “Punch”, kaže: “Demokratski Irak koji izrasta iz pepela Saddamovog despotskog režima biti će svijetao primjer za potlačene gradjane u drugim zemljama u regiji – takozvanoj “arapskoj ulici” – koja je povjerovala laži da samo postojeći represivni režimi mogu zaštititi “njihov način života.”

Novinari i urednici koji su bili skeptični glede potrebe za uklanjanjem Saddama Husseina s vlasti sada mogu čuti razloge za takvu akciju, do najmanje užasavajuće pojedinosti – od samih iračkih građana. Kako je to istaknuo predsjednik Bush, noćna mora koju je donosio Sadam Husein je konačno završena.

"Uskoro će dobri i sposobni građani Iraka imati slobodu izbora svojih čelnika, koji će poštivati njihova prava i odražavati njihov karakter. U svemu što predstoji, pratit će ih dobra volja čitavog svijeta. Imat će na svojoj strani i prijateljstvo građana Sjedinjenih Država,” rekao je predsjednik.

A to je priča o kojoj vrijedi pisati.

XS
SM
MD
LG