Linkovi

Summit EU u Ateni: Prilika za nadilaženje podjela oko Iraka (17/4/03) - 2003-04-17


Čelnici Europske Unije su na summitu koji se održava Ateni pokušali nadići razilaženja oko Iraka. Najavljeni su planovi o prebacivanju ranjenih Iračana, pogotovo djece, na liječenje u Europu. Čelnici Britanije, Francuske, Španjolske i Njemačke sastavili su zajedničku izjavu u kojoj se naglašava potreba za surradnjom Ujedinjenih naroda u obnovi Iraka.

Summit su inače pratili anti-ratni prosvjedi. Tisuće prosvjednika sukobile su se s policijom u blizini mjesta na kojem se održavao skup. Prosvjednici su gađali policiju molotovljevim koktelima, te su bacali kamenje na zgrade britanskog, francuskog, talijanskog i američkog veleposlanstva.

Na summitu Europske unije u Ateni predstavnici budućih deset novih članica, potpisali su sporazum o pridruživanju Uniji. Ovim korakom Slovenija, Cipar, Republika Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska i Slovačka utrle su put ulasku u Uniju, što bi se trebalo dogoditi u svibnju sljedeće godine. Njemački kancelar Gerhard Schroeder izjavio je da potpisivanjem sporazuma o pridruživanju Unija konačno nadilazi podjelu Europe na istočnu i zapadnu.

Hrvatski premijer Ivica Račan sudjelovat će u radu Europske konferencije u Ateni, jer su na ovaj skup pozvani i predstavnici pet zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja i predstavnici budućih susjeda Europske Unije nakon proširenja. Uz premijera u hrvatskom izaslanstvu se nalazi i ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

XS
SM
MD
LG