Linkovi

Irak: Počinje preraspoređivanje američkih snaga  (17/4/03) - 2003-04-17


Američki vojni zapovjednici danas trebaju početi s preraspoređivanjem snaga u Iraku. Pentagon je priopćio da se koalicijske vojne operacije sada preusmjeravaju na stabiliziranje zemlje koja je desetljećima živjela pod vlašću diktatora. U međuvremenu, u nekim dijelovima Iraka, pogotovo na sjeveru, američka vojna nazočnost još uvijek izaziva otpor.

U Mosulu, najvećem gradu na sjeveru Iraka, jučer je ponovno izbilo nasilje. U pucnjavi, do koje je došlo zbog nezadovoljstva lokalnih stanovnika američkom nazočnošću, ubijeno je, kako je javljeno, najmanje troje ljudi. Okolnosti nisu potpuno jasne, no američka je vojska priopćila da je na marince otvorena vatra, dok su stanovnici Mosula prosvjedovali protiv njihove nazočnosti.

Iako su vojne operacije uglavnom dovršene, general Stanley McChrystal upozorio je da su mogući novi napadi, dok savezničke snage pokušavaju stabilizirati zemlju.

"U većini područja prelazimo s lova na preostale eskadrone smrti na obračunavanje s elementima koji žele ugroziti bilo novi Irak ili koalicijske snage," rekao je general McChrystal.

U svojem prvom posjetu iračkom glavnom gradu, zapovjednik koalicijskih snaga u raku, general Tommy Franks proveo je šest sati na sastanku sa svojim generalima u jednoj od bivših palača Saddama Husseina. General Franks tom je prilikom prognozirao da će američke snage ostati u Iraku još neko vrijeme dok Iračani organiziraju novu vladu.

Prema riječima bojnika Louisa Ragoa, planera američkog Petog korpusa, danas će diljem Iraka početi reorganizacija američkih snaga. Bit će uspostavljene tri okupacijske zone za američke marince i kopnenu vojsku. 60 tisuća američkih marinaca će, zajedno s britanskim vojnicima, preuzeti odgovornost za 18 administrativnih područja na jugu Iraka. Peti korpus će kontrolirati sjeverne i zapadne dijelove zemlje, dok će Bagdad i njegovih pet milijuna stanovnika biti pod kontrolom koalicijskih kopnenih snaga, predvođenih generalom Davidom McKiernanom.

Iako na uspostavi reda i mira treba učiniti još mnogo toga, predsjednik Bush je u govoru u St. Louisu u Missouriju obećao Iračanima da će uskoro živjeti bolje nego što su živjele generacije prije njih.

"Pad Saddamovog kipa u Bagdadu označio je kraj noćne more za irački narod i početak novog dana slobode," rekao je predsjednik.

Predsjednik je pozvao Ujedinjene narode da ukinu sankcije, uvedene prije više od deset godina, te da dozvole Iraku da prodaje više nafte i tako ostvari prihode potrebne za obnovu.

Među ciljevima koje tek treba ostvariti je i pronalaženje i uništavanje zabranjenog iračkog oružja za masovno uništavanje. Do sada, koalicijske snage nisu potvrdile da su našle bilo kakve zabranjene supstance. Američke su snage, međutim, upale u bagdadsku rezidenciju iračke znanstvenice Rihab Tahe, koja je, kako se vjeruje, u tajnom laboratoriju proizvodila bedrenicu za kemijsko oružje. Kako je javljeno, nije poznato gdje se nalazi ova znanstvenica, poznata pod nazivom - dr. Mikrob.

XS
SM
MD
LG